Duitslandweb logo Duitslandweb

Demissionair premier Rutte op bezoek in Berlijn

Kort nieuws - 11 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Demissionair premier Mark Rutte is vandaag in Berlijn. Hij spreekt met kanselier Olaf Scholz (SPD), brengt een bezoek aan de Bondsraad en gaat in gesprek met studenten.

Het bezoek van Rutte begon op de Hertie School of Governance, een particuliere universiteit in de hoofdstad. Daar hield hij een toespraak en beantwoordde vragen van internationale studenten over de geopolitieke ontwikkelingen en de rol van Europa.

Daarna werd Rutte ontvangen door bondskanselier Scholz. In aanloop naar een bijeenkomst van de Europese Raad later deze week bespraken zij actuele thema's zoals het uitbreidingsproces van de EU, de Europese begroting en migratie. Ook de oorlog in Oekraïne en de strijd tussen Israël en Gaza zijn belangrijke gespreksonderwerpen, zei Scholz maandag aan het begin van de middag tijdens een persconferentie met Rutte. Scholz benadrukte het belang van een nauwe Duits-Nederlandse samenwerking in Europa en noemde de bilaterale betrekkingen tussen beide landen 'uitstekend'. 

Tot slot bezoekt Rutte de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien Duitse deelstaatregeringen. Hier spreekt hij met de huidige Bondsraadvoorzitter Manuela Schwesig (SPD) en enkele andere deelstaat-premiers. Lees meer bij Rijksoverheid en de persconferentie van Phoenix op Youtube

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger