Duitslandweb logo Duitslandweb

Voetbaltrainer SC Freiburg roept op tot verzet tegen extreemrechts

Kort nieuws - 19 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De trainer van Bundesliga-club SC Freiburg, Christian Streich, heeft donderdag de voetbalwereld en de supporters opgeroepen zich aan te sluiten bij de demonstraties tegen extreemrechts. "Wie nu niet opstaat, heeft niets begrepen", zei Streich. "Het is vijf voor twaalf." In Hamburg riepen de voetbalclub St. Pauli en de supportersvereniging van HSV hun achterban ook op om mee te demonstreren en zich in te zetten voor de democratie.

De hele week is in veel Duitse steden gedemonstreerd tegen rechtsextremisme en tegen de AfD, ondanks het koude winterweer. Komend weekeinde gaan naar verwachting ook weer tienduizenden mensen de straat op. Aanleiding is de onthulling vorige week over de betrokkenheid van invloedrijke AfD'ers bij een plan om miljoenen mensen met migratie-achtergrond het land uit te werken.

Vrijdag worden in Hamburg ongeveer tienduizend mensen verwacht bij de demonstratie. (Update vrijdagvond: de demonstratie moest voortijdig worden beëindigd vanwege de enorme opkomst. De politie schat dat er meer dan 50.000 mensen waren, de organisatie spreekt van 80.000.) In Keulen zijn zondag twee demonstraties gepland. Enkele bekende carnavalsbands roepen hun achterban op mee te doen. Ook in München is zondag een grote demonstratie. In tientallen Duitse provinciesteden zijn kleinere demonstraties gepland.

De demonstraties werden in eerste instantie in veel plaatsen georganiseerd door afdelingen van de SPD en de Groenen en door antiracisme-organisaties. De afgelopen dagen sloten ook vakbonden, ondernemersverenigingen, kerkgemeenschappen en sportverenigingen zich aan. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung en NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger