Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote demonstratie in Keulen tegen extreemrechts

Kort nieuws - 17 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Keulen zijn dinsdagavond rond de 30.000 mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen extreemrechts en de AfD. Het protest is een reactie op het nieuws vorige week dat AfD-politici en andere rechtsextremisten plannen hebben besproken om mensen met een migratie-achtergrond Duitsland uit te werken.  

Het protest met als motto 'Bündnis gegen Rassismus' was georganiseerd door een aantal particulieren die van een opkomst van zo'n 1.000 mensen uitgingen. Maar uiteindelijk waren er volgens de politie ondanks de kou zo'n 30.000 demonstranten in het centrum van Keulen aanwezig. Zij riepen onder meer op tot een verbod van de AfD.  

De afgelopen dagen is op meer plaatsen in Duitsland gedemonstreerd. In Berlijn en Potsdam gingen in het weekend tienduizenden mensen de straat op, onder wie kanselier Scholz en minister van Buitenlandse Zaken Baerbock. Ook in Duisburg, Hamburg, Saarbrücken, Kiel, Essen en Leipzig waren er protesten. Later deze week zijn nog meer demonstraties gepland, zoals vrijdagmiddag in Hamburg. Onder meer de supporters van voetbalclub HSV hebben opgeroepen daaraan mee te doen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Vorige week onthulde het collectief van onderzoeksjournalisten Correctiv dat invloedrijke AfD'ers en anderen in november waren samengekomen met de bekende Oostenrijkse rechtsextremist Martin Sellner, lange tijd leider van de Identitaire Beweging in Oostenrijk. Hij stelde een plan voor om vluchtelingen, migranten en Duitsers met een migratie-achtergrond uit Duitsland weg te krijgen. Op de bijeenkomst werd besproken welke middelen kunnen worden gebruikt om dit doel te bereiken. Ook deportaties van Duitse staatsburgers naar Noord-Afrika kwamen ter sprake. Lees meer over dit plan op Duitslandweb 

De rechts-radicale AfD is de afgelopen jaren steeds verder geradicaliseerd en wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden. AfD’ers propageren volgens die dienst vreemdelingenhaat en anti-democratische standpunten. Ze hangen een ‘völkisch’ nationalisme aan en willen moslims en politiek andersdenkenden buitensluiten, constateerde de Verfassungsschutz meermaals. De partij staat in de peilingen voor de landelijke verkiezingen op de tweede plaats. Later dit jaar zijn er verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten, daar is de AfD in de peilingen veruit de grootste partij. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger