Duitslandweb logo Duitslandweb

Tienduizenden Duitsers demonstreren tegen AfD

Kort nieuws - 15 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In verschillende Duitse steden zijn dit weekeinde demonstraties geweest tegen extreemrechts en de AfD. De protesten zijn een reactie op de onthulling vorige week dat politici van de AfD en andere rechtsextremisten een plan hebben besproken om Duitsers met een migratie-achtergrond het land uit te werken.

In Potsdam deden kanselier Olaf Scholz (SPD) en minister Annalena Baerbock (Groenen) mee aan de demonstratie, waartoe de burgemeester had opgeroepen. In Berlijn kwamen bij de Brandenburger Tor volgens de politie 25.000 mensen bijeen. Ook in Duisburg, Hamburg, Saarbrücken en Kiel gingen enkele duizenden mensen de straat op.

Bij de demonstraties werd opgeroepen de AfD te verbieden. Met leuzen als Bunt statt Braun (bont in plaats van bruin) en Wehrhafte Demokratie (weerbare democratie) maakten de demonstranten duidelijk dat ze de democratie willen verdedigen. Daartoe hadden vorige week verschillende politici en ook de directeur van de veiligheidsdienst, Thomas Haldenwang, opgeroepen. De zwijgende meerderheid moet zich laten horen en de democratie verdedigen, had hij gezegd. De democratie staat onder druk en burgers moeten de verdediging ervan niet alleen aan de veiligheidsdiensten overlaten, stelde Haldenwang. 

Vorige week onthulde het collectief van onderzoeksjournalisten Correctiv dat invloedrijke AfD'ers en anderen in november waren samengekomen met de bekende Oostenrijkse rechtsextremist Martin Sellner, lange tijd leider van de Identitaire Beweging in Oostenrijk. Hij stelde een plan voor om vluchtelingen, migranten en Duitsers met een migratie-achtergrond uit Duitsland weg te krijgen. Op de bijeenkomst werd besproken welke middelen kunnen worden gebruikt om dit doel te bereiken. Ook deportaties van Duitse staatsburgers naar Noord-Afrika kwamen ter sprake. Lees meer over dit plan op Duitslandweb en lees meer over de protesten bij Tagesschau

Discussie over AfD-verbod

Al langer gaan er stemmen op om de AfD te verbieden omdat in de partij mensen actief zijn die de grondwet niet respecteren. De veiligheidsdiensten houden de partij in de gaten omdat die mogelijk een bedreiging vormt voor de democratie. De Bondsdag, de Bondsraad (de vertegenwoordiging van de deelstaten) of de regering kunnen een verbod aanvragen bij het grondwettelijk hof in Karlsruhe. Dat is herhaaldelijk geprobeerd bij de extreemrechtse partij NPD, maar zonder succes. De criteria zijn strikt.

Tegenstanders van een verbod waarschuwen dat de AfD zo'n procedure zal gebruiken om in de slachtofferrol te kruipen en de regering te beschuldigen van het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting. Zo'n procedure bij het Constitutioneel Hof kan bovendien jaren duren.

Sinds de onthullingen over betrokkenheid van AfD'ers bij het plan om Duitse staatsburgers met migratie-achtergrond het land uit te werken, hebben enkele politici laten weten nu wel open te staan voor een procedure om de partij te verbieden. Uit een peiling bleek vorige week dat de Duitse bevolking verdeeld is over een verbod. Ongeveer 40 procent is voor een verbod, maar ook ongeveer 40 procent is er tegen. 

 

 

Reacties

Gijs Rus - 20 januari 2024 10:00

Voor belangrijke democratische zaken, moeten politieke leiders staan!

Reageer
R. van Hekezen - 15 januari 2024 16:25

Wat, Scholz en Baerbock liepen mee in een demonstratie? Moeten leden van een regering zich niet terughoudend opstellen bij dit soort gelegenheden?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.


Lees meer

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Chemnitz heeft een grote neonazi-scene. Alina zette er - samen met anderen - een buurthuis op voor inwoners met migratie-achtergrond.


Lees meer

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger