Duitslandweb logo Duitslandweb

Weer grote demonstraties in Duitsland tegen extreemrechts

Kort nieuws - 29 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Opnieuw zijn afgelopen weekeinde een paar honderdduizend mensen in Duitsland de straat op gegaan tegen extreemrechts. Alleen al in Düsseldorf hebben zaterdag volgens de politie 100.000 mensen gedemonstreerd.

In Hamburg gingen zondag volgens de politie 60.000 mensen de straat op, volgens Fridays for Future waren het er 100.000. In andere steden als Osnabrück, Aken, Kiel, Trier, Marburg en Mannheim protesteerden tussen de 10.000 en de 25.000 mensen en ook in kleinere steden waren er demonstraties waar enkele duizenden mensen op af kwamen. In Oost-Duitsland demonstreerden in Frankfurt an der Oder rond de 4.500 mensen, in Zwickau rond de 4.000 en in Bautzen en Weimar rond de 1.500. 

Verschillende politici deden ook mee aan de protesten. In Aken demonstreerden minister van Financiën Christian Lindner (FDP) en deelstaatpremier van Sleeswijk-Holstein Daniel Günther (CDU) mee. In Osnabrück was minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) erbij en waarschuwde de deelnemers voor de AfD. De rechts-radicale partij wil volgens hem terug "terug naar de donkere tijden van de rassenwaan, discriminatie, de ongelijkheid en het onrecht". In Sigmaringen in Baden-Württemberg protesteerde deelstaatpremier Winfried Kretschmann (Groenen) mee en in Wittenberg in Saksen-Anhalt minister-president Reiner Haseloff (CDU). Lees meer bij RND

Sinds de onthullingen over een bijeenkomst van invloedrijke AfD'ers en rechtsextremisten waar plannen werden besproken om immigranten het land uit te werken, hebben al ruim meer dan een miljoen mensen gedemonstreerd tegen extreemrechts. De bezorgdheid over de verwachte winst van de AfD bij de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten in september speelt daarbij een grote rol.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger