Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse AfD verliest aanhang volgens peilingen

Kort nieuws - 2 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse rechtsradicale partij AfD is in de twee belangrijke peilingen van omroepen ARD en ZDF met drie procent gedaald. De partij haalt volgens de peilingen op dit moment 19 procent van de stemmen. Na CDU/CSU is het nog steeds de tweede partij.

De afgelopen drie weken hebben meer dan een miljoen mensen in Duitsland gedemonstreerd tegen de opkomst van extreemrechts en tegen de AfD. Vorige maand stond de partij in de Politbarometer van ZDF en in de Deutschlandtrend van ARD nog op 22 procent.

In de Politbarometer die vrijdag werd gepubliceerd, geeft 72 procent van de ondervraagden aan de AfD als een gevaar voor de democratie te beschouwen. Voor een verbod op de partij is geen meerderheid. 37 procent van de ondervraagden van Deutschlandtrend en 41 procent van de ondervraagden van de Politbarometer is voor een partijverbod. De subsidies voor de partij stoppen vindt 48 procent van de ondervraagden van Deutschlandtrend een goed idee.

Deutschlandtrend vroeg mensen of ze begrip hebben voor de demonstraties tegen rechtsextremisme. 72 procent heeft daar begrip voor. Bij de peiling Politbarometer was dit 79 procent. Gevraagd naar de grootste problemen in Duitsland is het thema rechtsextremisme sterk gestegen in de ZDF-peiling. Na immigratie wordt het nu als grootste probleem gezien. Lees meer bij ARD Deutschlandtrend en bij ZDF Politbarometer

Ook komend weekeinde zijn weer grote demonstraties aangemeld tegen rechtsextremisme. In Berlijn worden 100.000 mensen verwacht die een menselijke ketting rond de Rijksdag, waar het parlement zetelt, willen vormen.

Reacties

Morgenthau - 6 februari 2024 15:00

Dat de AFD haar “Entlösung der Immigtantenfrage” op een soort Wannsee conferentie 2.0 heeft besproken is walgelijk en gevaarlijk.

Reageer
Morgenthau Morgenthau - 6 februari 2024 15:02

Immigranten

Joop Dhr. Koehler - 6 februari 2024 12:09

https://www.nu.nl/buitenland/6203223/zo-werkt-het-deense-asielbeleid-een-van-de-strengste-van-europa.html

Leer van jullie noorderburen ( de Denen)

Reageer
Joop W.H.Koehler - 3 februari 2024 11:35

Strack-Zimmermann (FDP) vergleicht AfD mit einem „Haufen Scheiße“, auf dem sehr viele „Fliegen“ sitzen
Vindt U dit normaal ??
Duitse president vergelijkt AfD-aanhangers met ‘ratten’
Vindt U dit normaal ??
Ik niet !
Gelieve te luisteren naar de rede van Mevr. Alice Weidel; https://youtu.be/QMf8Fc-rnIs?si=ox0niA1pR2qxGBqt

Reageer
Wiebke Pittlik Joop W.H.Koehler - 5 februari 2024 15:08

President Steinmeier waarschuwde het land niet door extremistische rattenvangers kapot te laten maken. De spreekwoordelijke rattenvanger is iemand die mensen lokt en misleidt (hij lokt overigens kinderen, geen ratten). Veel politici benadrukken juist dat de AfD-kiezer niet als extremistisch moet worden weggezet, maar dat de AfD als partij wel op haar extremistische standpunten kan en moet worden aangesproken. Ik vind overigens de toespraak en woordkeus van Weidel 'niet normaal'. Groet, redactie

Ronaldo Rodinsky - 3 februari 2024 09:51

Net als in Nederland willen steeds meer kiezers dat ongecontroleerde en ongebreidelde immigratie eens aangepakt wordt. Je kan wel tegen de AfD zijn maar welke partij is er dan om dit steeds groter wordende probleem aan te willen pakken?Blijkbaar geen. Tja, voortmodderen op de oude weg, zelfs meer immigranten toelaten, de woningcrisis versterken... Waarom doen de niet-AfD-partijen daar niets aan? Geef het kiezerspubliek dan ook een reden om niet op de AfD te stemmen.

Reageer
Wiebke Pittlik Ronaldo Rodinsky - 5 februari 2024 14:48

Alle partijen zijn het er over eens dat ze de immigratie willen beperken. De regering heeft daar onlangs ook afspraken over gemaakt (de EU trouwens ook). Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/57072/duitse-regering-eens-over-snellere-uitzetting-asielzoekers
Duitsland moet zich wel houden aan de wet en aan internationale verdragen, dus iedereen tegenhouden kan helemaal niet. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger