Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland heeft gat in begroting gedicht

Kort nieuws - 5 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag en de Bondsraad (de vertegenwoordiging van de deelstaten) hebben vrijdag ingestemd met de begroting voor 2024. Voor het eerst in enkele jaren voldoet die aan de criteria van de grondwettelijk vastgelegde 'schuldenrem'.

De begroting had allang rond moeten zijn, maar door een uitspraak van het Constitutioneel Hof eind vorig jaar was een groot gat in de begroting ontstaan. De regering had allerlei investeringen willen financieren met geld uit het Klimaat- en Transitiefonds. Dit geld was eigenlijk uitgetrokken voor de coronapandemie en werd, toen het overbleef, overgeheveld naar het Klimaat- en Transitiefonds. Dat kan niet op die manier, bepaalde het grondwettelijke hof.

De regering moest op zoek naar miljarden om toch een begroting te kunnen presenteren die voldoet aan de eisen van de 'schuldenrem': de grondwettelijke verplichting om het begrotingstekort te beperken tot maximaal 0,35 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Na enkele crisisjaren is het voor het eerst dat de begroting nu weer aan die criteria voldoet.

Om de schulden te beperken (de regering boekt 39 miljard aan nieuwe kredieten in) moest wel worden bezuinigd. De belasting op vliegtickets wordt verhoogd en boeren moeten enkele belastingvoordelen inleveren. Ook is de aankoopsubsidie op elektrische auto's niet verlengd en zijn regels bij uitkeringen verscherpt. In totaal plant de regering uitgaven van 476,8 miljard euro in 2024. Lees meer bij DPA

Tags: begroting

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger