TV-tips: 20 jaar Duitse eenheid
Documentaires en films op de Dag van de Duitse eenheid

Achtergrond - 30 september 2010

Op 3 oktober viert Duitsland het twintigjarig jubileum van de eenwording. Duitse omroepen besteden met films en documentaires veel aandacht aan deze nationale feestdag. Een kort overzicht van programma’s die de redactie de moeite waard vindt.

TV-tips: 20 jaar Duitse eenheid
© Flickr.com/till the deep sea dries

Festakt zum Tag der Deutschen Einheit
Dit jaar wordt het officiële feest van de eenheid gevierd in de Arena van Bremen. Bondspresident Christian Wulff en kanselier Angela Merkel zijn hierbij aanwezig.
ARD, 12.00 uur

Die Mauer – Berlin ’61
Speelfilm over de bouw van de Berlijnse Muur. Weinig mensen zagen de bouw van de Muur aankomen. Zo ook Hans en Katharina Kuhlke, die op het moment van de bouw in West-Duitsland waren, terwijl hun 14-jarige zoon in Oost-Duitsland was. In deze film is de bruuskheid waarmee de Muur gebouwd werd goed te zien.
WDR, 12.30 uur

Der Reichstag
Documentaire over de Reichstag. Aan de hand van de sporen op het gebouw wordt de geschiedenis van Duitsland verteld. Het programma toont onder meer de bouw van de Reichstag, de machtsovername door de nationaalsocialisten en het moment waarop het gebouw het symbool van de Duitse eenheid werd.
ARD, 14.05 uur

20 Jahre Deutsche Einheit
De Bondsdag viert de eenwording met een feestelijke plechtigheid. Deze special toont een samenvatting en de toespraak van Bondsdagpresident Norbert Lammert.
ZDF, 19.10 uur

Das Leben der Anderen
Speelfilm over de rol van de Stasi in de DDR. De film speelt zich af in november 1984. Schrijver Georg Dreyman en zijn metgezel Christa-Maria Sieland maken deel uit van de elite van de DDR, ook al staan ze in het geheim niet achter de partijdictatuur. De minister van Cultuur interesseert zich voor Christa-Maria, waarop hij de Stasi beveelt het stel te schaduwen. Agent Wiesler krijgt deze opdracht. Tijdens zijn missie gaat er een wereld voor hem open en raakt hij steeds meer gefascineerd door het stel.
ARD, 21.45 uur

Der Fall Rohwedder
Documentaire over de moord op Karsten Rohwedder. Hij was de manager van de Treuhandanstalt en verantwoordelijk voor de privatisering van bedrijven in de voormalige DDR. Op 1 april 1991 werd hij in zijn woning doodgeschoten. Door wie de moord werd gepleegd is nooit opgelost.
ZDF, 23.35 uur

20 Jahre nach der Einheit: Wolf Biermann im Gespräch mit Volker Panzer
Zanger en dichter Wolf Biermann kreeg vanwege zijn kritiek op de DDR-dictatuur in 1965 een publicatie- en optreedverbod. Zijn teksten werden bestempeld als ‘klassenverraad’. Ook mocht hij de DDR niet meer verlaten. Biermann hield zich niet stil waardoor uiteindelijk werd besloten tot zijn ‘Ausbürgerung’ in 1976. Biermann moest gedwongen de DDR verlaten.
ZDF, 00.30 uur

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger