Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD Brandenburg kiest rechtsextremist tot lijsttrekker

Kort nieuws - 8 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD in Brandenburg heeft Hans-Christoph Berndt tot lijsttrekker gekozen voor de deelstaatverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat in september. De binnenlandse veiligheidsdienst ziet hem als een rechtsextremist.

De 68-jarige Berndt kreeg op het AfD-partijcongres in Brandenburg 87 procent van de stemmen. Hij wil van de AfD de grootste partij maken bij de deelstaatverkiezingen op 22 september en daarna een regering vormen. In de peilingen staat de AfD in Brandenburg nu met 25 procent op de eerste plaats. Andere partijen in Duitsland hebben samenwerking met de rechts-radicale AfD tot nu toe altijd uitgesloten. De vraag is of ze dat kunnen volhouden als de AfD de grootste partij wordt.

Berndt wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz gezien als 'bewezen rechtsextremist'. De dienst houdt de AfD landelijk en in de deelstaten in de gaten, omdat ze de partij als een gevaar voor de democratie beschouwt. De AfD propageert volgens de Verfassungsschutz vreemdelingenhaat en een anti-democratische ideologie. Berndt pleitte op het congres in Brandenburg onder meer voor het omstreden rechtse concept van 'remigratie', het idee dat mensen met een migratie-achtergrond het land moeten verlaten, eventueel gedwongen. Ook zei hij dat hij de "partijenstaat" wil afschaffen. Berndt werd in 2015 politiek actief via de extreemrechtse vereniging Zukunft Heimat, die zich tegen vluchtelingen keerde. Lees meer bij  regionale nieuwsite rbb24.de

De AfD houdt, meer dan andere partijen, politici die strafbare feiten hebben gepleegd de hand boven het hoofd. Het Duitse onderzoeksplatform Correctiv heeft onderzoek gedaan naar strafbare feiten die AfD-politici - in de landelijke, regionale en lokale politiek -  hebben gepleegd. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld fysiek geweld, verbale aanvallen en ambstmisdrijven. Correctiv kwam uit op 28 AfD-politici die door een rechtbank zijn veroordeeld. Van hen konden 14 hun positie behouden of zijn na hun veroordeling voor de AfD komen werken. 

Als voorbeeld noemt Correctiv een AfD'er die is veroordeeld omdat hij in 2018 betrokken was bij een aanval van voetbalhooligans op fans van de tegenpartij. Hij werd na die veroordeling voor de AfD in de Bondsdag gekozen. Ook andere partijen hebben te maken met politici die strafbare feiten begaan, maar die moeten doorgaans opstappen, legt een politicoloog op Tagesschau uit. "Bij de AfD mogen ze doorgaan." Juridisch kan dat ook: pas als je tot een gevangenisstraf van minstens een jaar bent veroodeeld, verlies je in Duitsland je passieve kiesrecht en mag je dus niet op een kieslijst staan. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger