Opmerkelijk: Bundesbank drukt geld in buitenland
Duitse drukkerijen vrezen verlies van 400 arbeidsplaatsen

Achtergrond - 4 oktober 2010

De Bundesbank laat haar nieuwe bankbiljetten voortaan in Nederland en Frankrijk drukken. Maandenlang hebben de twee Duitse drukkerijen die voorheen de eurobiljetten aan de centrale bank leverden, geprobeerd dit te voorkomen. Nu is het conflict beslecht in het voordeel van de bank.

Opmerkelijk: Bundesbank drukt geld in buitenland
© Flickr.com/comedy_nose

De Bundesbank mag haar papiergeld ook in het buitenland bestellen, meldt de Financial Times Deutschland vandaag. Dit bepaalde het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, vorige week. Hiermee wees de mededingingsautoriteit het verzoek van de Bundesdruckerei af. Die diende in de zomer een verzoekschrift in om de beslissing van de bank tegen te houden.

De Berlijnse staatsdrukkerij leverde tientallen jaren samen met de drukkerij Giesecke & Devrient alle bankbiljetten aan de centrale Duitse bank. Die besloot eind juli als eerste Europese bank eigen eurobiljetten door de goedkoopste aanbieders in Europa te laten drukken. Andere centrale banken produceren hun geld wel in eigen land.

Door deze beslissing verloor de Bundesdruckerei alle opdrachten aan de bank. Giesecke & Devrient behield één kleine opdracht. In augustus protesteerden 250 medewerkers van de twee drukkerijen bij de Bundesbank in Frankfurt. De beslissing van de bank leidt volgens hen tot het verlies van 400 banen.

Dit jaar gaan vooral bedrijven uit Nederland en Frankrijk het Duitse papiergeld leveren. De Bundesdruckerei heeft twee weken om in beroep te gaan tegen de beslissing van de mededingingsautoriteit.

Elk land binnen de eurozone produceert zijn eigen eurobiljetten. De centrale banken zijn  verantwoordelijk voor de productie en de kosten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger