Duitse minister waarschuwt voor huisartsentekort

Kort nieuws - 16 april 2024

De Duitse minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, waarschuwt voor een groot tekort aan huisartsen. Nieuwe wetgeving die nog door het parlement moet worden goedgekeurd, moet het beroep van huisarts aantrekkelijker maken, maar tekorten kunnen daarmee niet meer worden voorkomen. In de afgelopen tien jaar zijn 50.000 artsen te weinig opgeleid, zei Lauterbach zondag in tv-programma Bericht aus Berlin.

"We zullen in een moeilijke situatie belanden," zei de minister. Volgens hem houden de deelstaten een uitbreiding van het aantal studieplekken voor artsen tegen. “We hebben 5.000 studieplekken per jaar te weinig. Dat gaat iedereen merken.”

Lauterbach probeert al sinds vorig jaar een hervorming van de regionale zorg door te voeren, maar krijgt veel weerstand, ook binnen het kabinet. Zijn wetsvoorstel gaat onder andere over de plafonds aan vergoedingen die huisartsen krijgen voor hun werk. Op dit moment krijgen ze voor elke behandeling een vast bedrag, maar er is een maximumbedrag voor sommige behandelingen. Als een huisarts dit maximum overschrijdt, krijgt hij niet alles vergoed. Volgens Lauterbach zullen meer jonge artsen voor het huisartsenvak kiezen als deze limieten verdwijnen.

Zijn plannen voor zogenoemde 'gezondheidskiosken' in achterstandsregio’s heeft Lauterbach opgeofferd, om aan de bezwaren van de FDP tegemoet te komen. Dit zouden laagdrempelige posten voor preventie en behandeling zijn die worden bemand door een verpleegkundige. Deze kiosken zijn nu toch niet opgenomen in het wetsvoorstel waarover de Bondsdag moet beslissen. Lees meer bij Tagesschau en der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger