Duitslandweb logo Duitslandweb

'Weer meer rechtsextreem geweld in Duitsland'

Kort nieuws - 19 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse autoriteiten registreerden afgelopen jaar 1270 geweldsdelicten met een rechtsextremistische achtergrond. Dat zijn er honderd meer dan in 2022, toen 1170 rechtsextreme geweldsdelicten werden gemeld, schrijft de nieuwsredactie van Tagesschau.

In totaal registreerden autoriteiten 28.945 extreemrechts gemotiveerde delicten in 2023. Dat is flink meer dan in 2022, toen het er 23.493 waren. De cijfers zijn nog voorlopig, in mei worden de definitieve cijfers gepresenteerd.

In het laatste kwartaal van 2023 nam het aantal meldingen van antisemitische delicten flink toe. 2782 gevallen werden gemeld; meer dan in het hele jaar 2022. Lees meer bij Tagesschau

Aanvulling 22-4-2024:
Scholieren in de vijf Oost-Duitse deelstaten maken zich zorgen over het toenemende rechtsextremisme op hun scholen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hakenkruizen op tafels, stoelen en muren op school, maar ook om extreemrechts gedachtengoed dat tijdens debatten in de les wordt verspreid. Leerlingenraden in Berlijn, Brandenburg, Mecklenburg-Voorpommern, Saksen, Saksen-Anhalt und Thüringen trekken aan de bel. Zij constateren dat scholen in hun deelstaten niet goed zijn voorbereid op rechts-extremistische voorvallen en eisen in een verklaring dat dit beter moet worden. Ze willen bijvoorbeeld dat er in de lessen meer aandacht wordt besteed aan gevaren die de democtatie bedreigen en dat leraren bijscholingen krijgen over de omgang met extreemrechts en met geradiclaiseerde scholieren. De ministeries van Onderwijs in de deelstaten vinden extra maatregelen op dit moment echter niet nodig, laten ze weten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger