Duitslandweb logo Duitslandweb

Kiezersonderzoek: AfD populairst bij jongeren

Kort nieuws - 4 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Dat meer dan 30 procent van de kiezers in Saksen en Thüringen op een rechtsextreme partij heeft gestemd - de AfD is juist in deze twee deelstaten bewezen rechtsextreem - heeft veel Duitsers verbijsterd. Tegelijkertijd zegt ongeveer 60 procent van de kiezers in deze deelstaten dat ze de AfD niet in de regering wil. Het kiezersonderzoek van Infratest Dimap geeft een aantal opvallende inzichten in het stemgedrag. 

In Saksen zijn er nauwelijks grote verschuivingen ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019. Meest opvallend is de nieuwe partij Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) die uit het niets 11,8 procent van de stemmen haalde. De meeste van die kiezers komen van Die Linke, slechts een klein deel van de AfD. De AfD haalde 3,1 procentpunt meer stemmen dan in 2019. De partij wist wel de meeste niet-kiezers te mobiliseren.

Ook de CDU kreeg relatief veel stemmen van mensen die bij de vorige verkiezingen niet hebben gestemd. De christendemocraten werden onder leiding van deelstaatpremier Michael Kretschmer in Saksen weliswaar de grootste partij, maar haalden net iets minder stemmen dan de vorige keer. De CDU wist ook stemmen af te snoepen van de Groenen, Die Linke en de SPD. Mogelijk hebben kiezers strategisch gestemd, om te zorgen dat de AfD niet de grootste partij zou worden.

De AfD heeft relatief de meeste stemmen gekregen op het platteland. In steden als Leipzig (Saksen) en Weimar, Erfurt en Jena (Thüringen) scoorde de AfD minder goed en deed juist Die Linke het relatief goed. De BSW vond vooral kiezers in de middelgrote plaatsen. Ook is gekeken naar het opleidingsniveau van de kiezers. Onder lager opgeleiden was de AfD veruit de grootste partij, hoe hoger de opleiding, hoe lager het percentage dat op de AfD heeft gestemd. Bij academici kwam de CDU als grootste uit de bus en scoorden ook Groenen, SPD en BSW relatief goed.

De grootste aanhang voor de AfD is te vinden onder mannen. Vrouwen stemmen aanzienlijk minder op die partij. Als het aan de mannen had gelegen, was de AfD in Saksen de grootste partij geworden, het is door de vrouwen dat de CDU nipt won van de AfD.

Onder jongeren was de AfD de partij met de sterkste winst ten opzichte van de vorige verkiezingen. In Saksen stemde 31 procent van de 18- tot 24-jarigen op de AfD, in Thüringen 38 procent. De Groenen verloren de meeste stemmen in de jonge leeftijdsgroep. Vooral jonge mannen weet de AfD aan te spreken. Der Spiegel analyseerde hoe dat komt

In Oost-Duitsland leven overigens meer mannen dan vrouwen, het mannenoverschot behoort tot het grootste van Europa.

Alle grafieken van Saksen bij Tagesschau

Alle grafieken van Thüringen bij Tagesschau en bij Handelsblatt

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Factsheet Verkiezingen in Oost-Duitsland

Factsheet Verkiezingen in Oost-Duitsland

Dit moet je weten over de verkiezingen in Oost-Duitsland in september, waar de AFD op grote winst afstevent.


Lees meer

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger