Duitslandweb logo Duitslandweb

Meerderheid Duitse kiezers tegen samenwerking met AfD

Kort nieuws - 12 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de Duitse kiezers, 58 procent, vindt dat andere partijen niet met de AfD moeten samenwerken. In West-Duitsland zijn meer kiezers tegen zo'n samenwerking dan in Oost-Duitsland.

Van de ondervraagden in West-Duitsland geeft 59 procent aan tegen samenwerking met de AfD te zijn, in Oost-Duitsland is dat 50 procent. Dat blijkt uit de Politbarometer van ZDF en Tagesspiegel, uitgevoerd door de Forschungsgruppe Wahlen. Van alle ondervraagden zegt 37 procent het verkeerd te vinden dat andere partijen niet met de rechts-nationalistische AfD willen samenwerken.

De komende maanden zijn er in drie Oost-Duitse deelstaten verkiezingen: op 1 september in Saksen en Brandenburg, op 27 oktober in Thüringen. De AfD doet het in de peilingen goed en zou in een of meerdere deelstaten zelfs de grootste partij kunnen worden. Verschillende CDU-politici, onder wie minister-president van Saksen Kretschmer en partijvoorzitter Kramp-Karrenbauer, hebben zich tegen samenwerking met de AfD uitgesproken.

De meeste kiezers, 69 procent, verwachten een slechter beleid als de AfD in een van de deelstaatregeringen komt. Ook hier zijn de kiezers in West-Duitsland (72 procent) een stuk sceptischer dan die in Oost-Duitsland (57 procent). 9 procent hoopt op een beter beleid met de AfD in de regering (West: 7 procent, Oost: 15 procent). Lees meer bij ZDF.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger