Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Habeck zegt Duitse auto-industrie steun toe

Kort nieuws - 24 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Robert Habeck (Groenen) van Economische Zaken en Klimaat heeft de Duitse autoproducenten steun toegezegd. Hij maakte dat bekend na een speciaal ingelast topoverleg waarin hij met vertegenwoordigers van de auto-industrie over de crisis in hun branche sprak. Concrete maatregelen noemde hij niet. 

Habeck wil geen snelle maatregelen voor de korte termijn nemen, zei hij. Het gaat om planning voor de lange termijn en daar waren de autoproducenten het mee eens, aldus Habeck na het digitale topoverleg. Hij wil nu in de bondsregering verder over mogelijke maatregelen praten. 

De maatregelen die komen, gelden in ieder geval wel met terugwerkende kracht, liet de minister weten. Daarmee wil hij consumenten ertoe bewegen meer elektrische auto's te kopen, aldus Duitse media. Eind 2023 werd een bonus voor de aanschaf van e-auto's afgeschaft als gevolg van begrotingsproblemen van de regering. Het wegvallen van de bonus is volgens deskundigen een belangrijke oorzaak van de dalende verkoopcijfers van elektrische autos. Een aantal Duitse producenten wil de bonus weer terug. Habeck sprak zich vorige week tijdens een bezoek aan Volkswagen ook uit voor maatregelen die de verkoop van e-auto's stimuleren.

De minister zegde de Duitse autoconcerns verder steun toe op Europees niveau. Zo zal hij zich op hun verzoek inzetten om de Europese herziening van de CO2-uitstoot-waarden te vervroegen van 2026 naar 2025. Al zei hij er meteen bij dat ze daar niet al te hoge verwachtingen van moeten hebben.

De Duitse auto-industrie kampt niet alleen met tegenvallende verkoopcijfers van elektrische auto's. De transitie naar e-auto's gaat ook gepaard met hoge kosten. Daarnaast hapert de export naar het buitenland, vooral naar China. Tegelijkertijd hebben de Duitse producenten concurrentie van Tesla en Chinese autoconcerns. 

BMW en Mercedes kwamen al met winstwaarschuwingen en Volkswagen maakte onlangs bekend mogelijk Duitse werknemers te moeten ontslaan en fabrieken te sluiten. Ook de toeleveranciers van de Duitse autobedrijven merken inmiddels de gevolgen van de crisis. Lees meer bij NDR en Der Speigel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger