Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter tikt AfD Thüringen op de vingers

Kort nieuws - 30 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het grondwettelijk hof van Thüringen heeft de AfD'er op de vingers getikt die afgelopen donderdag als tijdelijk voorzitter de eerste zitting van het nieuwe parlement op een chaos heeft doen uitlopen. 

De ruzie tussen de AfD, die bij de verkiezingen de grootste partij in het deelstaatparlement is geworden, en de overige partijen, ging vooral over de keuze van een voorzitter voor het parlement. De andere partijen werken niet met de AfD samen omdat die partij in Thüringen bewezen rechtsextreem is. Ze willen dus geen parlementsvoorzitter van de AfD kiezen en wilden zelf met een andere kandidaat komen. Dat saboteerde de tijdelijke voorzitter, Jürgen Treutler.

De rechters bepaalden dat hij dat niet had mogen doen. De AfD vindt dat ze als grootste partij het recht heeft om de voorzitter te leveren, maar daar gingen de rechters niet in mee. Ze stelden vast dat andere partijen een andere kandidaat naar voren mogen schuiven. Toen de parlementszitting zaterdagmorgen werd hervat, werd de CDU'er Thadäus König tot voorzitter gekozen. De AfD mag nog wel een vice-voorzitter leveren, maar op dat aanbod is de partij nog niet ingegaan. Lees meer bij persbureau DPA

Tags: Thüringen, AfD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger