Duitslandweb logo Duitslandweb

Eerste zitting parlement Thüringen eindigt in chaos

Kort nieuws - 27 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De eerste samenkomst van het deelstaatparlement van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen is donderdag volledig ontspoord. Parlementariërs hebben het grondwettelijk hof van de deelstaat ingeschakeld omdat ze vinden dat hun rechten zijn aangetast.

In het parlement in Erfurt is de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) de partij met de meeste zetels. De eerste zitting werd geleid door het oudste parlementslid en dat was in dit geval de AfD'er Jürgen Treutler. De grootste fractie mag een kandidaat leveren voor het voorzitterschap. Maar de andere partijen wilden de regels aanpassen zodat ook zij - en niet alleen de AfD - een voorzitter kunnen voorstellen. Treutler liet een debat daarover niet toe en weigerde urenlang dit voorstel in stemming te brengen. Hij ontnam parlementsleden voortdurend het woord, die daarop flink tegensputterden. 

CDU, BSW, SPD en Linke willen niet met de AfD samenwerken en zullen een AfD-voorzitter niet steunen. Waarschijnlijk vandaag nog doet het grondwettelijk hof van de deelstaat Thüringen uitspraak in een spoedprocedure over de gang van zaken tijdens de zitting. Het hof moet bepalen of de rechten van de parlementsleden zijn geschonden door de tijdelijke voorzitter. Waarschijnlijk wordt de zitting dan zaterdag vervolgd. Het deelstaatparlement moet binnen dertig dagen na de verkiezingen zijn gevormd en aan het werk gaan. De verkiezingen waren op 1 september, dus haast is geboden.

Een van de demissionaire ministers van de deelstaat ziet zich door de gebeurtenissen in zijn standpunt bevestigd dat de AfD verboden moet worden. Het fiasco donderdag maakte volgens hem duidelijk dat de partij agressief ten strijde trekt tegen het parlementaire stelsel. Een partijverbod kan door bondsregering, Bondsdag of Bondsraad worden aangevraagd. Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe beslist daarover na een zeer uitgebreide en zorgvuldige procedure. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger