Duitslandweb logo Duitslandweb

Ramelow alsnog gekozen tot minister-president van Thüringen

Kort nieuws - 4 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bodo Ramelow (Die Linke) is woensdag alsnog gekozen tot minister-president van Thüringen. Op 5 februari werd hij weggestemd, waarna een politieke crisis in de Oost-Duitse deelstaat ontstond. Daarom moest er opnieuw worden gestemd.

Ramelow (64) had zoals verwacht drie stemrondes nodig om te worden gekozen. In de eerste beide stemrondes was een absolute meerderheid nodig, in de derde ging het om de meeste ja-stemmen. Hij accepteerde de verkiezing en is daarmee opnieuw minister-president. Hij was dat de afgelopen vijf jaar ook.

In de eerste beide stemrondes konden de Thüringse afgevaardigden kiezen tussen twee kandidaten: naast Ramelow was dat AfD'er Björn Höcke, de extreemrechtse voorman van de omstreden AfD-partijvleugel Der Flügel. In de derde ronde had Höcke zich teruggetrokken, waarmee Ramelow de enige kandidaat was.

Ramelow kreeg 42 ja-stemmen - precies het aantal afgevaardigden van Die Linke, de SPD en de Groenen, met wie Ramelow een minderheidsregering wil vormen. 23 parlementariërs stemden tegen hem en er waren 20 onthoudingen. De FDP-fractie deed niet mee aan de stemming. De CDU had van tevoren aangekondigd zich van stemming onthouden, maar het aantal nee-stemmen in de derde ronde doet vermoeden dat - naast de 22 AfD'ers - toch één CDU'er tegen Ramelow heeft gestemd. 

Ramelow uitte in zijn eerste toespraak als nieuw gekozen premier harde kritiek op de opstelling van Höcke en de AfD in de afgelopen weken. Die was volgens hem ondemocratisch. Hij dankte de CDU-fractie, die met Ramelows minderheidsregering "voor stabiliteit wil zorgen". De partijen hebben woensdagmorgen een 'stabiliteitspact' ondertekend, waarin ze onder meer hebben afgesproken dat er "geen destructieve meerderheden meer in het deelstaatparlement ontstaan". Omdat Rot-Rot-Grün een minderheidsregering is, is met de CDU afgesproken dat de partij wordt betrokken bij het opstellen van de begroting. Als de nieuwe begroting is besloten, zetten de partijen samen een procedure in gang voor nieuwe verkiezingen in april 2021. Lees meer bij mdr.de en bekijk de uitlegvideo

Politieke crisis

De premiersverkiezing moest woensdag opnieuw worden gehouden als gevolg van de politieke crisis die in Thüringen na 5 februari ontstond. Toen werd Ramelow onverwacht weggestemd. Hij verloor van Thomas Kemmerich van de FDP. Die had zich in de derde stemronde plotseling kandidaat gesteld en werd gekozen met stemmen van zijn eigen FDP, van de CDU en van de AfD. Daarmee was hun opzet geslaagd een linkse regering in Thüringen te voorkomen. Maar de partijcentrales in Berlijn riepen de Thüringse CDU’ers en FDP’ers terug: je door de AfD in het zadel laten helpen, kon onder geen beding, werd hen te verstaan gegeven. Kemmerich besloot zijn ambt als minister-president kort daarop alweer neer te leggen. 

De chaos in Thüringen had ook gevolgen voor de landelijke politiek: CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer besloot op te stappen toen ze haar Thüringse partijgenoten niet in het gareel bleek te kunnen krijgen. Daardoor moet de partij nu op zoek naar een nieuwe leider. De crisis bracht ook de verdeeldheid binnen de CDU aan het licht, die aan de ene kant conservatieve kiezers aan de AfD verliest en aan de andere kant progressievere kiezers aan de Groenen. 

Zie ook op Duitslandweb:
Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma (28-10-2020)
Overzicht: partijen en regeringen in de deelstaten (Naslagwerk)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger