Duitslandweb logo Duitslandweb

Thüringen kiest alsnog nieuwe minister-president

Kort nieuws - 4 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Thüringen kiest vandaag alsnog een nieuwe minister-president. De vorige verkiezing, op 5 februari, liep uit op een politieke crisis.

De kandidaten voor het premierschap van de Oost-Duitse deelstaat zijn Bodo Ramelow (Die Linke), die de afgelopen vijf jaar minister-president was, en Björn Höcke (AfD), de extreem-rechtse voorman van de omstreden AfD-partijvleugel Der Flügel.

Ramelow kan rekenen op de stemmen van Die Linke, de SPD en de Groenen, met wie hij een minderheidsregering wil vormen. Zij hebben samen 42 zetels. Höckes AfD heeft 22 zetels. De CDU en de FDP hebben samen 26 zetels. De FDP heeft aangekondigd niet aan de stemming deel te nemen. De CDU mag volgens de landelijke partijrichtlijnen niet met de AfD en niet met Die Linke samenwerken. Desalniettemin kunnen individuele CDU'ers in Thüringen voor Ramelow of Höcke stemmen.

In de eerste twee stemrondes is een absolute meerderheid nodig van 46 zetels. In de derde ronde gaat het erom wie de meeste stemmen krijgt. CDU-fractievoorzitter Mario Voigt heeft zijn partijgenoten geadviseerd zich in alle drie de rondes te onthouden van stemming. Ook Ramelow heeft de CDU'ers daartoe opgeroepen. Hij zou dan logischerwijs in de derde ronde winnen van Höcke.

Op 5 februari werd Ramelow bij de premiersverkiezing onverwacht weggestemd. Hij verloor van Thomas Kemmerich van de FDP. Die had zich in de derde stemronde plotseling kandidaat gesteld en werd gekozen met stemmen van zijn eigen FDP, van de CDU en van de AfD. Daarmee was de opzet geslaagd een linkse regering in Thüringen te voorkomen. Maar de partijcentrales in Berlijn riepen de Thüringse CDU’ers en FDP’ers terug: je door de AfD in het zadel laten helpen, kon onder geen beding, werd hen te verstaan gegeven. Kemmerich besloot zijn ambt als minister-president kort daarop alweer neer te leggen. Hij is nu nog demissionair in ambt. Lees meer bij mdr.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger