Duitslandweb logo Duitslandweb

Peilingen Thüringen: CDU loopt in op Linke, AfD zakt iets weg

Kort nieuws - 22 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Thüringen gaat een spannende verkiezingsdag tegemoet: zondag 27 oktober kiezen de inwoners van de Oost-Duitse deelstaat een nieuw parlement. De CDU loopt als tweede partij in op Die Linke, de grootste in de peilingen; de AfD zakt iets weg in de peilingen.

Minister-president Bodo Ramelow (Die Linke) dreigt volgens de peilingen de meerderheid voor zijn coalitie van Linke, SPD en Groenen in Thüringen te verliezen. Hij is de enige deelstaatpremier van Die Linke in Duitsland. (Meer over Die Linke in ons naslagwerk) De CDU is in de laatste peilingen de tweede partij. CDU-lijsttrekker Mike Mohring zou het liefst een coalitie van CDU, SPD en Groenen vormen, maar ook die heeft in de peilingen geen meerderheid. De AfD, in Thüringen geleid door de uiterst rechtse Björn Höcke, verliest wat terrein in de peilingen, maar wint naar verwachting wel flink ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2014.

In de laatste peiling van Infratest dimap staat Die Linke op 29 procent (1 procent meer dan in september), de CDU op 24 procent (september: 22 procent) en de AfD ook op 24 procent (september: 25 procent). De andere partijen blijven daar ver achter: de SPD staat op 8 procent, de Groenen op 7 procent en de FDP zou met 4 procent de kiesdrempel niet halen. 

Forschungsgruppe Wahlen laat in de meest recente peiling een iets ander beeld zien: daar staat Die Linke op 27 procent, de CDU op 26 procent en de AfD op 20 procent. Daarmee zou de AfD de derde partij worden in Thüringen. Eerder was de vrees, net als bij de verkiezingen in Saksen en Brandenburg in september, dat de rechts-nationalische partij de grootste zou kunnen worden. In die deelstaten werd de AfD uiteindelijk de tweede partij. Lees meer bij mdr.de en welt.de

Bij de laatste verkiezingen in Thüringen in 2014 was de CDU met 33,5 procent de grootste partij, maar kon geen coalitie vormen. Dat lukte Bodo Ramelow van Die Linke, met 28,2 procent de tweede partij, wel. De AfD, destijds nog vooral een eurosceptische partij, haalde 10,6 procent. Lees meer in het Naslagwerk Politiek op Duitslandweb

 

Reacties

Ton - 21 oktober 2019 21:48

Afd verliest? Opvallende woordkeuze, Afd meer dan verdubbeld sinds 2014

Reageer
Wiebke Pittlik Ton - 21 oktober 2019 23:06

Daar heeft u een terecht punt, bedoeld wordt, verliest ten opzichte van eerdere peilingen. We hebben dat nu verduidelijkt in de tekst. Vriendelijke groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger