Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaatverkiezingen in Thüringen in september gaan niet door

Kort nieuws - 19 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De inwoners van Thüringen zouden op 26 september, de dag van de Bondsdagverkiezingen, ook een nieuw deelstaatparlement kiezen. Maar omdat de partijen in het Oost-Duitse Bundesland het niet eens konden worden over nieuwe deelstaatverkiezingen, gaan ze niet door. De tijdelijk gevormde minderheidsregering van Bodo Ramelow (Die Linke) moet nu aanblijven. 

Om de verkiezingen in Thüringen op 26 september te laten plaatsvinden, had het huidige deelstaatparlement vandaag moeten worden ontbonden. Dat is niet gelukt, omdat een aantal afgevaardigden van de CDU en Die Linke weigerde daarvoor te stemmen. Om het parlement te kunnen ontbinden, is een tweederde meerderheid nodig. Zonder de stemmen van de betreffende CDU- en Linke-parlementariërs zou die meerderheid alleen worden bereikt met hulp van de AfD, en dat wilden de andere partijen niet.

In Thüringen regeert sinds maart 2020 een minderheidsregering van Die Linke, de SPD en de Groenen onder leiding van minister-president Ramelow. Deze regering kwam tot stand na een schandaal bij de verkiezing van de deelstaatpremier een maand daarvoor. Normaal is de verkiezing van de minister-president een formaliteit. Ramelow zou dat als leider van de grootste partij, Die Linke, worden. Maar hij werd tot ieders verrassing weggestemd. In plaats daarvan won de liberaal Thomas Kemmerich, met steun van de AfD-parlementariërs.

De verkiezing van Kemmerich leidde tot een politieke crisis. Hij was gekozen met stemmen van zijn eigen FDP, van de CDU en van de AfD. Daarmee waren deze partijen in hun opzet geslaagd om een linkse regering in Thüringen te voorkomen. Maar de partijcentrales in Berlijn riepen de Thüringse CDU’ers en FDP’ers terug: je door de AfD in het zadel laten helpen, kon onder geen beding, werd hen te verstaan gegeven. Kemmerich besloot zijn ambt als minister-president kort daarop alweer neer te leggen. 

Ramelow werd alsnog minister-president met de afspraak dat in 2021 nieuwe verkiezingen zouden worden georganiseerd. In april konden die vanwege de coronapandemie niet doorgaan. Nu kunnen ze dus ook niet in september plaatsvinden. De vraag is hoe Ramelows minderheidsregering stand kan houden. De eerder toegezegde en benodigde steun van de CDU was tijdelijk en nu niet meer geldig. Thüringen had maandenlang de hoogste corona-besmettingscijfers van Duitsland en loopt achter met de vaccinaties. Lees meer bij Tagesschau en MDR (commentaar)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger