Duitslandweb logo Duitslandweb

Thüringen: Ramelow wil met oud-CDU-premier uit crisis komen

Kort nieuws - 18 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bodo Ramelow (Die Linke), tot begin deze maand minister-president van Thüringen, oppert zijn voorgangster Christine Lieberknecht (CDU) als minister-president van een overgangsregering in de Oost-Duitse deelstaat. Update 16.35 uur: De CDU in Thüringen keurt Ramelows voorstel af.

In Thüringen ontstond twee weken geleden een politieke crisis toen Ramelow niet werd herkozen als minister-president. In plaats daarvan werd FDP'er Kemmerich de nieuwe premier. Het leidde tot een schandaal omdat Kemmerich niet alleen de stemmen van de FPD en de CDU had gekregen maar ook die van de AfD. Met deze rechts-nationalistische partij willen de andere partijen officieel niet samenwerken.

Kemmerich besloot al na een dag zijn ambt als minister-president neer te leggen. Sindsdien zoeken de partijen in Thüringen een uitweg uit de crisis. Ramelow leek zich opnieuw verkiesbaar te willen stellen, maar heeft nu verrassend voorgesteld dat Christine Lieberknecht (CDU) minister-president van een overgangsregering wordt, met als voorwaarde dat zij binnen 70 dagen nieuwe verkiezingen organiseert. Lieberknecht was van 2009 tot en met 2014 minister-president van Thüringen en leidde een coalitie van CDU en SPD.

Met zo'n overgangsregering heeft Thüringen in ieder geval een bestuur. Op dit moment neemt Kemmerich als demissionair premier de zaken waar en zijn er geen ministers. De SPD is voor Ramelows voorstel, de CDU en de Groenen reageerden in eerste instantie terughoudend. Zij staan er in de peilingen voor nieuwe verkiezingen in Thüringen niet goed voor. Lees meer bij Süddeutsche.de

Update 16.35 uur: De CDU in Thüringen gaat niet akkoord met Ramelows voorstel. Zij wil geen - beperkte - overgangsregering maar een compleet zakenkabinet dat een begroting voor 2021 opstelt. Daarna kan wat de christendemocraten in Thüringen betreft over nieuwe verkiezingen worden gesproken. Lees meer bij tagesschau.de

Zie ook:
Meer over de Duitse deelstaatpolitiek en een overzicht van de regeringen in de deelstaten in ons Naslagwerk Politiek en Staatsinrichting 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger