Duitslandweb logo Duitslandweb

Partijen zoeken uitweg uit crisis in Thüringen

Kort nieuws - 10 februari 2020

Na alle ophef in Thüringen, die ontstond toen de liberaal Thomas Kemmerich zich vorige week met hulp van de AfD tot minister-president had laten kiezen, zoeken de partijen een uitweg uit de crisis. Niet alleen in Thüringen, ook bij de landelijke partijbesturen in Berlijn wordt druk overlegd. 

Omdat Kemmerich (FDP) al na een dag besloot zijn ambt als minister-president neer te leggen, zit Thüringen nu met een demissionaire regeringsleider zonder kabinet. Kemmerich werd woensdag verrassend tot minister-president gekozen, zonder dat hij een coalitie achter zich had. Dat had zijn tegenstrever Bodo Ramelow van Die Linke wel, maar die kreeg niet genoeg stemmen. 

Eén van de opties waarover nu gesproken wordt, is dat Ramelow alsnog tot minister-president wordt gekozen. Die Linke wil dan wel garanties van de CDU en de FDP dat zij hem steunen. De SPD en de Groenen, met wie Ramelow al een regeerakkoord had opgesteld, willen nog steeds een minderheidsregering met hem vormen, meldt de MDR. Ramelow heeft de afgelopen vijf jaar met beide partijen geregeerd en hij is populair in de Oost-Duitse deelstaat.

De CDU-besturen in Thüringen en in Berlijn bespreken nu of de Thüringse fractie voor Ramelow stemt of zich van stemming onthoudt. In dat laatste geval, opperde de prominente AfD'er Gauland, zou de AfD op Ramelow kunnen stemmen, die dan met goed fatsoen het ambt niet kan accepteren, omdat ook hij dan met hulp van de AfD zou zijn gekozen. Andere AfD'ers in Thüringen hebben dit weekend laten weten dat ze dat niet gaan doen.

Als de CDU toch voor Ramelow zou stemmen, positioneert de CDU zich met alle andere partijen, en dus ook met Die Linke, tegen de AfD. Maar samenwerking met de socialistische partij Die Linke ligt moeilijk binnen de CDU. Landelijk CDU-bestuurder Ziemiak sloot zondagavond uit dat de CDU in Thüringen voor Ramelow stemt. Ook landelijk FDP-leider Lindner heeft zich tegen Ramelow uitgesproken. 

De Thüringse CDU-fractie is ondertussen verbolgen over fractieleider Mike Mohring. Die had vorige week niet gemeld dat het landelijke partijbestuur de fractie had opgedragen zich in de derde stemronde van stemming te onthouden. In plaats daarvan stemden de meeste CDU'ers voor Kemmerich. Mohring heeft al aangekondigd zijn fractievoorzitterschap in mei neer te leggen. Lees meer bij tagesschau.de en mdr

De strijd in Thüringen heeft er toe geleid dat CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer heeft besloten volgend jaar niet voor het kanselierschap te kandideren en haar partijvoorzitterschap in de zomer neer te leggen. Lees meer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger