Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: Merkel schond rechten AfD

Kort nieuws - 15 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Merkel heeft als kanselier de rechten van de AfD geschonden met een uitspraak die ze in 2020 deed over de verkiezingen in Thüringen. Dat heeft het Constitutioneel Hof vandaag bepaald. Er was destijds veel ophef over een FDP'er die zich met hulp van de AfD tot minister-president van de Oost-Duitse deelstaat had laten kiezen.

De officiële partijlijn van de CDU was om niet met de rechts-nationalistische AfD samen te werken, ook niet in de deelstaten. Toch besloot de CDU in Thüringen in februari 2020 samen met de AfD FDP'er Thomas Kemmerich tot minister-president te kiezen. Zo voorkwamen ze dat Bodo Ramelow van Die Linke zou worden herkozen. Deze 'politieke aardbeving' in Thüringen leidde destijds tot verbijstering in de Duitse politiek.

Merkel, op dat moment op staatsbezoek in Zuid-Afrika, noemde de verkiezing van Kemmerich "onvergeeflijk" en zei dat die moest worden teruggedraaid. De CDU kon wat haar betreft niet aan een regering in Thüringen deelnemen die met hulp van de AfD tot stand was gekomen.

De AfD stapte vanwege Merkels uitspraken naar het Constitutioneel Hof, de hoogste Duitse rechtbank, en dat heeft de partij nu gelijk gegeven. Merkel heeft haar neutraliteitsplicht en het recht van partijen op gelijke kansen geschonden, aldus de rechter. Met haar negatieve kwalificatie van de AfD heeft ze "eenzijdig de strijd tussen politieke partijen beïnvloed". Regeringsleden mogen in principe kritiek op andere partijen hebben, maar als ze in functie zijn en officiële uitspraken doen, moeten ze zich neutraal opstellen tegenover alle partijen. Dat geldt niet als ze bijvoorbeeld op campagne zijn, maar in dit geval sprak Merkel als kanselier, aldus het Hof.

Het argument van een medewerker van Merkel dat het internationale aanzien van Duitsland door de gebeurtenissen in Thüringen in het geding was, gaat volgens het Hof niet op. Merkel heeft via een woordvoerder laten weten dat ze de uitspraak van het Constitutioneel Hof "vanzelfsprekend respecteert". Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Kemmerich legde destijds na alle ophef zijn ambt als minister-president drie dagen na zijn verkiezing alweer neer. Ramelow werd een maand later, in maart 2020, alsnog herkozen tot premier van de deelstaat.

Zie ook op Duitslandweb:
Overzicht van de regeringen en partijen in de deelstaten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger