Duitslandweb logo Duitslandweb

Dag van de Duitse eenheid wordt gevierd in Schwerin

Kort nieuws - 3 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is het vandaag de dag van de Duitse eenheid. De Duitsers vieren dat hun land in 1990, precies 34 jaar geleden, weer één werd. De centrale viering vindt dit jaar plaats in Schwerin (Mecklenburg-Voorpommeren). 3 oktober is in heel Duitsland een vrije dag.

De viering van de 'Tag der Deutschen Einheit' vindt traditiegetrouw plaats in de deelstaat die op dat moment voorzitter is van de Bondsraad. Dat is dit jaar Mecklenburg-Voorpommeren. In de deelstaat-hoofdstad Schwerin vinden drie dagen lang allerlei activiteiten plaats. De festiviteiten begonnen woensdag en gaan nog tot morgen door. Zo kunnen bezoekers zich aanmelden voor een historische rondleiding door de stad. Ook kunnen ze meer te weten komen over de constitutionele organen zoals de Bondsdag, Bondsraad en het Constitutionele Hof.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier en Bondskanselier Olaf Scholz wonen in het staatstheather een concert bij. Vanavond vindt het ‘Bürgerfest’ (burgerfeest) plaats en kunnen bezoekers een gratis concert bijwonen. Aansluitend is er een lichtshow boven de stad. 

De regionale omroep NDR publiceerde woensdag de resultaten van een enquête, waarin ze Duitsers vroegen hoe ze tegen de Duitse hereniging aankijken. Meer dan 20.000 mensen uit de deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Voorpommeren en Bremen deden aan het onderzoek mee.   

Van de ondervraagden vindt 51 procent dat de salarissen in Oost- en West-Duitsland nog te ver uit elkaar liggen. 23 procent van de enquête-deelnemers stelt dat de infrastructuur in Oost-Duitse deelstaten nog altijd minder goed is dan in het westen van het land. 66 procent van de ondervraagden uit het oosten kijkt wel positief naar de hereniging. In het westen van het land ligt dit percentage op 70 procent. Kanttekening bij dit onderzoek is dat er slechts één Oost-Duitse deelstaat is meegenomen in de resultaten. Lees meer bij de NDR

Ter ere van de Duitse eenheid, die in 1990 tot stand kwam nadat Duitsland 40 jaar opgedeeld was geweest in Oost en West, wordt in Berlijn gewerkt aan een monument. Het Vrijheids- en Eenheidsmonument, dat in de volksmond 'Einheitswippe' heet, zou aanvankelijk in 2019 op 3 oktober geopend moeten worden, maar is nog steeds niet klaar. Lees meer bij de NDRTagesschau en Deutsche Welle

Reacties

Astrid Brongers - 4 oktober 2024 01:13

Dat hoor ik nou steeds, dat ze niet klaar kunnen komen met die wip. Ik weet zo langzamerhand wel dat het niet gesmeerd loopt, maar de vele oorzaken die genoemd worden, gaan er bij mij niet in. Misschien is die "Einheitswippe" te groot? Een iets kleinere gaat soms wat makkelijker, al is die grote wel heel mooi :-)

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.


Lees meer

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger