Duitslandweb logo Duitslandweb

Dag van de Duitse eenheid wordt gevierd in Hamburg

Kort nieuws - 2 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hamburg maakt zich op voor de centrale viering van de Dag van de Duitse Eenheid morgen. 3 oktober is in heel Duitsland een vrije dag en de havenstad verwacht honderdduizenden bezoekers. Sommige festiviteiten beginnen al vandaag.

De viering van de 'Tag der Deutschen Einheit' vindt traditiegetrouw plaats in de deelstaat die op dat moment voorzitter is van de Bondsraad. Hamburg grijpt de gelegenheid aan om zich te presenteren als diverse, duurzame, kosmopolitische en toekomstgerichte metropool, schrijft de regionale omroep NDR.

Er wordt van alles georganiseerd, waaronder het 'Bürgerfest' (burgerfeest), dat vandaag begint. Rondom het stadhuis in Hamburg kunnen bezoekers meer te weten komen over de constitutionele organen zoals de Bondsdag, Bondsraad en het Constitutionele Hof. Daarnaast zullen de vijftien andere Duitse deelstaten zich in een lange sliert van tenten presenteren aan belangstellenden. Ook voor kinderen is er een uitgebreid programma en vanavond vindt er een muziekfeest plaats aan de Binnenalster, een meer in de binnenstad. 

Hoogtepunt van de festiviteiten is de viering dinsdagmiddag in de Elbphilharmonie, met 1300 gasten waaronder veel hoogwaardigheidsbekleders en alle minister-presidenten van de deelstaten. Na het feest geeft de burgemeester van Hamburg en huidige voorzitter van de Bondsraad Peter Tschentscher (SPD) het stokje door aan Mecklenburg-Voorpommeren, de deelstaat die volgend jaar verantwoordelijk is voor de eenheidsviering. 

Ter ere van de Duitse eenheid, die in 1990 tot stand kwam nadat Duitsland 40 jaar opgedeeld was geweest in Oost en West, wordt in Berlijn gewerkt aan een monument. Het Vrijheids- en Eenheidsmonument, dat in de volksmond 'Einheitswippe' heet, zou eigenlijk vorig jaar op 3 oktober geopend moeten worden, maar dat werd niet gehaald. Ook een nieuwe datum dit jaar bleek onrealistisch. Wanneer het monument nu wordt onthuld, is onduidelijk. 

Op 2 oktober heeft de ZDF het eerste tv-interview uitgezonden met oud-bondskanselier Angela Merkel. Daarin bespreekt ze de staat van de Duitse eenheid, de DDR, de AfD en andere actuele thema's. Lees meer NDR en zie het hele programma van 'Tag der Deutschen Einheit'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger