Opmerkelijk: Geen tv of radio, wél belasting
Duitsers betalen kijk- en luistergeld voor telefoons en computers

Achtergrond - 18 november 2010

Duitsers zonder televisie of radio moeten tóch kijk- en luistergeld betalen. Gebruikers van computers en telefoons met internet betalen voortaan voor programma’s die zij online kunnen bekijken.

Opmerkelijk: Geen tv of radio, wél belasting
© flickr.com/Steven2005
Gebruikers van computers en telefoons betalen ook kijk- en luistergeld.

Publieke omroepen bieden steeds vaker programma’s aan via internet. Sinds 2007 moeten Duitsers ook voor deze online programma’s betalen. In Duitsland betaal je kijk- en luistergeld per ontvangstapparaat. Dat betekent dat iedereen die een computer of telefoon heeft die op internet kan, nu ook moet betalen.

Deze regeling wekt ergenis bij twee advocaten en een student. Zij beschikken over een telefoon met internet, maar gebruiken die niet om online programma’s te bekijken. Ze willen niet betalen voor diensten waar ze geen gebruik van maken en hebben een zaak aangespannen. De rechter stelde ze vorige maand in het ongelijk, aldus Die Zeit. Alleen al het feit dat de apparaten een internetoptie hebben is voldoende reden de gebruiker te verplichten tot het betalen van kijk- en luistergeld. De rechter bekrachtigt hiermee de bestaande regeling uit 2007.

Klachten

Consumenten die geen televisie of radio hebben, maar wel een computer of mobiele telefoon met internetmogelijkheid, betalen in Duitsland sinds 2007 maandelijks een bedrag van 5,76 euro aan kijk- en luistergeld.

De betalingsplicht voor computer- en telefoonbezitters geldt alleen als er geen radio of televisie in het huishouden of bedrijf aanwezig is. Vooral zakenmensen hebben last van deze regeling. Sinds de invoering van de wet regent het klachten van tandartsen, artsen en advocaten, die hun computers enkel gebruiken voor hun werk en niet om online programma’s mee te kijken, meldt Der Spiegel.

Computerkassa’s

De nieuwe regeling leidt soms tot bizarre situaties. Zo kreeg de Duitse restaurantketen ‘Steakhouse Maredo’ problemen met de belastingdienst. De keten werkt met computerkassa’s, waarop technisch gezien online televisie kan worden gekeken omdat het mogelijk is de kassa’s op het internet aan te sluiten. Ook de rechter vond dit te ver gaan en bepaalde dat ‘Steakhouse Maredo’ een uitzondering op de regel was, aldus Der Spiegel vorige maand.

Duitsers moeten voor elk ontvangstapparaat apart kijk- en luistergeld betalen. Elke televisie, wekkerradio of autoradio dient te worden aangegeven bij de Gebühreneinzugszentrale der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten (GEZ), de instantie die deze belasting int. De gevreesde GEZ-controleurs zijn streng. Ze komen bij mensen thuis en kijken door ramen naar binnen om te controleren of de ontvangstapparaten eerlijk door de gebruiker zijn aangegeven.

In 2013 voert de Duitse overheid een nieuw betalingsmodel in voor het kijk- en luistergeld. Hierbij hangt de hoogte van de belasting niet meer af van de apparaten die je bezit, maar gaat ieder huishouden en bedrijf, net als in Nederland, hetzelfde bedrag betalen.

Reacties

Rudolf Velden - 16 mei 2022 19:15

Op dit moment Euro 55,08 per drie maanden

Reageer
T - 21 juli 2015 08:37

Ja dat klopt.

Reageer
jose - 20 december 2014 00:26

Klopt het dat het Duitse en kijk en luistergeld vast staat op een bedrag van €17.98 per maand?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger