Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen op Nederlandse radio en tv
Overzicht

Achtergrond - 5 september 2013

Duitsland krijgt in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen veel aandacht in de Nederlandse media. Duitslandweb biedt een overzicht van debatten, analyses en documentaires op radio en tv, ook om terug te kijken of te luisteren:

OP TELEVISIE

25 september

Tegenlicht: Made in Germany 
Terwijl Nederland nog in een diepe crisis verkeert, draait de economie van Duitsland op volle toeren. Waarom doen de Duitsers het zoveel beter dan wij? VPRO’s Tegenlicht steekt in Made in Germany (Alexander Oey, 2012) de grens over om de geheimen van het Duitse succes te doorgronden.
Nederland 2, 09.55 uur >>

16 september

Tegenlicht: Het Duitse alternatief
Niet Griekenland, niet Cyprus, maar Duitsland moet de euro opgeven. Dat is de stelling van econoom Georg Soros. Regisseur Jos de Putter maakte er een documentaire over. Hij portretteert oprichters en aanhangers van de nieuwe Duitse anti-europartij ‘Alternative für Deutschland’ en interviewt onder andere George Soros, Bernard Connolly (auteur van The Rotten Heart of Europe), Duitslands bekendste beursanalist Dirk Müller en financieel geograaf en publicist Ewald Engelen.
Nederland 2, 21:00 uur >>

1 september

Buitenhof
Oud-ambassadeur Marnix Krop was tot voor kort werkzaam voor de Nederlandse ambassade in Berlijn. Op de dag van het grote tv-debat tussen Angela Merkel en Peer Steinbrück geeft hij zijn visie op de aanstaande Duitse verkiezingen.
Bekijk hier de uitzending >> 

25 augustus

Buitenhof
Buitenhof bespreekt de verkiezingen met de Duitse tv-journalist voor de WDR Anke Plättner, Operndirektor van de Staatsopera in Berlijn Ivan van Kalmthout en directeur van het Hilton in Berlijn Ronald van Weezel.
Bekijk hier de uitzending >> 

29 juli t/m 3 augustus

Nieuwsuur, Serie ‘Alles klar?!’
In de serie ‘Alles Klar?!’ geven verslaggevers van Nieuwsuur in zes afleveringen een beeld van de Duitse economie. Elke aflevering staat in het teken van een andere regio. Nieuwsuur geeft ruim aandacht aan zowel het succes als de keerzijde van de Duitse economie.
Bekijk de serie bij Nieuwsuur >>

Documentaires Holland Doc

Leipzig 1989: De revolutie die uit de kerken kwam?
In de documentaire ‘Leipzig 89: De revolutie die uit de kerken kwam?’ (2009) van de IKON reconstrueert Marijke Vreeburg de vredesdemonstraties in Leipzig van 9 oktober 1989 met een aantal betrokkenen.
Bekijk hier de documentaire >>

Duitse zorgen
In ‘Duitse zorgen’ (Wim Schepens, VPRO, 1997) staat de Duitse identiteit centraal. Hoe gaan Duitsers om met de woelige twintigste-eeuwse geschiedenis? In deze documentaire beantwoorden zowel bekende als onbekende Duitsers deze vraag. 
Bekijk hier de documentaire >>

'Blühende Landschaften'
In 'Blühende Landschaften' (Tegenlicht, VPRO 2002) praat regisseur Sarah Vos aan de vooravond van de Duitse verkiezingen op 22 september 2002 met inwoners van de voormalige DDR. Twaalf jaar na de eenwording zijn de sociaal-economische verschillen tussen Oost en West nog steeds groot.
Bekijk hier de documentaire >>

Droomland DDR        
In ‘Droomland DDR’ (Petra Lataster, Human, 2004) gaat de in Nederland wonende filmmaakster Petra Lataster naar haar geboorteland, de voormalige DDR. Ze bezoekt er haar oud klasgenoten. Hoe is het hen vergaan?
Bekijk hier de documentaire >>

OP DE RADIO

22 september

De verkiezingsuitslag
BNR Nieuwsradio doet live verslag vanuit Nieuwspoort in Den Haag, waar vooraanstaande experts op het gebied van Nederlands-Duitse betrekkingen de verkiezingsuitslag analyseren. Deze verkiezingsavond wordt georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam, Meines & Partners, BNR Nieuwsradio, de Nederlands-Duitse Handelskamer en de Duitse Ambassade Den Haag.
BNR Nieuwsradio, vanaf 18.00 uur >>

 Melkweg: de verkiezingsuitslag
Het Radio 1-programma ‘Bureau Buitenland’ zendt live uit vanuit de Melkweg in Amsterdam, waar in het kader van de ‘liebe Deutschland-maand’ de VPRO, BKB en Melkweg de Kanzlernacht organiseren. Met Duitse politiek, cultuur, muziek, literatuur en sport. Gasten zijn onder meer regisseur van de Münchner Kammerspiele Johan Simons, schrijfsters Connie Palmen en Nelleke Noordervliet, hoogleraar Europese studies Paul Scheffer, Van Gogh museum-directeur Axel Rüger en NRC-columnist Bas Heijne. 
Bureau Buitenland, Radio 1, vanaf 17.30 uur >>
Meer over de Kanzlernacht >>

16 september

Bureau Buitenland: Duitsland in de EU
Duitsland lijkt een steeds grotere rol op zich te nemen in Europa. In hoeverre is Duitsland inderdaad de hoofdrolspeler in de EU? Bureau Buitenland gaat met economische vluchtelingen uit de Zuid-Europa en een verslaggever van de Griekse publieke televisie op stap in Berlijn.
Radio 1, 19.00 - 20.00 uur >> 

9 september

Bureau Buitenland: De Duitse economie
Er wordt al gesproken van het 'banenwonder' van Duitsland. Bureau Buitenland gaat in Hamburg op zoek naar de oorzaken van het Duitse succes. In de tweede stad van Duitsland richten veel bedrijven zich op de export naar Azië en op innovatie.
Radio 1, 19.00 - 20.00 uur >> 

1 september

Bureau Buitenland: De schaduwkant van de Duitse economie
De Duitse economie doet het goed met een lage werkloosheid en een kleine economische groei, veel beter dan de Nederlandse. Toch heeft dat economische succes ook een schaduwkant.
Luister hier naar de uitzending >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger