Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse cultuurtips voor thuiszitters

Achtergrond - 25 maart 2020 - Auteur: Lynn Stroo

Aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus? Duitslandweb biedt een overzicht van Duitse online concerten, museumtours, podcasts, tv-series en (luister)boeken, tips om Duits te leren en colleges over Duitsland en Duitse literatuur, die je allemaal vanuit je luie stoel kunt beleven. Aanvullingen zijn van harte welkom via het reactieveld onderaan dit artikel!

Duitse cultuurtips voor thuiszitters
© Screenshot Bode Museum Berlin
Screenshot uit de virtuele rondgang in het Bode-Museum in Berlijn

Ga direct naar :
Concerten
Musea
Podcasts
Films en series
Boeken
Colleges
Online Duits leren

Concerten:

Optredens in concertzalen of opera’s zijn momenteel opgeschort, maar verschillende Duitse podia brengen hun muziek online ten gehore. De opvoeringen van het operagezelschap Bayerische Staatsoper zijn de komende tijd via een livestream te volgen. Staatsoper Unter den Linden in Berlijn zet elke dag een nieuwe video van een optreden uit haar archief online. De Berliner Philharmoniker hebben een gratis digitale concerthal geopend.

De Elbphilharmonie in Hamburg biedt ook gratis concertvideo’s aan, waaronder die van de Britse zanger James Blunt, die op 11 maart het voorlopig laatste optreden in de zaal gaf, zonder publiek, maar mét camera’s. En van bijvoorbeeld Mahlers Negende symfonie, uitgevoerd door het Concertgebouworkest, nog wel opgevoerd met publiek.

Veel artiesten zoeken naar manieren om publiek te bereiken. De Duitse pianist Igor Levit geeft sinds 12 maart elke dag om 19:00 uur live via twitter een pianoconcert vanuit zijn woonkamer. En TV Noir, een bekend Youtube-kanaal met concerten van Duitse sing-songwriters, biedt Wohnzimmer-Konzerte (huiskamerconcerten) aan. De hoogte van de vergoeding bepaal je zelf, het geld gaat naar de artiesten. 

Berlijnse clubs hebben de handen ineengeslagen, met de hashtag #unitedwestream. De uitgaansgelegenheden zijn allemaal gesloten, maar de dj’s draaien hun sets nu voor een livestream. Iedereen die van de Berlijnse beats houdt, kan met een kleine donatie de clubscene steunen en in zijn huiskamer meedansen. 

Musea:

Een groot aantal Duitse musea (en ook in andere landen) is virtueel te bezoeken. Ze bieden 360-graden-tours en online exposities aan. Wandel bijvoorbeeld digitaal door de 61 ruimtes van het Bode-Museum in Berlijn of bekijk schilderijen uit de Renaissance-tijd in het Kunstpalast Düsseldorf. 

Podcasts:

De Duitse krant Die Zeit maakte de podcastserie ‘Alles gesagt?’. De uiteenlopende gasten - van schrijfster Jana Hensel en Groenen-politicus Robert Habeck tot zanger Herbert Grönemeyer - bepalen zelf hoe lang het interview duurt. Sommige gesprekken zijn ruim acht uur, zoals dat met de Duitse Youtube-ster Rezo.

Dit jaar herdenkt Duitsland 75 jaar ‘Kriegsende’, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is nog maar de vraag of de geplande activiteiten zullen doorgaan. Tot die tijd zijn er in ieder geval mooie Duitse podcasts te beluisteren, zoals 'Oma erzählt vom Krieg'. Een serie waarin vijf vrouwen vertellen over hun eigen ervaringen als kind in de oorlog.

Deutschlandfunk maakte de podcast '75 Jahre nach Kriegsende, Bomben unter Oranienburg' over het Amerikaanse bombardement op Oranienburg op 15 maart 1945. Nog altijd liggen daar zo’n 200 bommen onder de straten en huizen. 

Het hoorspel 'Die Tagebücher des Victor Klemperer (1933–1934)' is ook bij Deutschlandfunk te vinden. De zes afleveringen gaan over de Duits-joodse schrijver en filoloog Victor Klemperer. 

En er zijn nog veel meer gratis Duitse hoorspelen beschikbaar. 

Tonspion, een van de grootste muziekblogs van Duitsland, maakte deze maand een top 20 van beste Duitstalige podcasts

De Belgische radiozender Klara heeft een podcastserie gemaakt 'Berlijn - het verhaal van de Muur', met onder meer gesprekken met Berlijners over hun leven voor en na 1989.

Films en series:

Aan Duitse films en series geen gebrek. Sinds deze maand is de driedelige Duitse serie ‘Unterleuten’ ('Ons soort mensen') is te zien in de mediatheek van de ZDF, ook in Nederland. Het is de verfilming van de gelijknamige populaire roman van Juli Zeh (2016), over het fictieve Oost-Duitse dorp Unterleuten, op het platteland van Brandenburg, waar grote verdeeldheid bestaat over de komst van een windmolenpark.

Bij de ARD zijn alle delen van de Duitse serie ‘Unsere wunderbaren Jahre’ te zien, naar het boek van Peter Prange. De zes afleveringen vertellen het verhaal van het kleine plaatsje Altena in Noordrijn-Westfalen, in de periode na de Tweede Wereldoorlog, als de jaren van het Duitse Wirtschaftswunder aanbreken. 

Ook op de betaal-streamingdienst Netflix staan meerdere Duitse films en series, mét Nederlandse ondertitels. Bijvoorbeeld 'Weissensee', over het leven in de DDR en de invloed van de geheime dienst de Stasi. Of de misdaadserie 'Dogs of Berlin', die door Netflix zelf is geproduceerd, net als de sciencefiction-dramaserie 'Dark', de eerste Duitse productie van de streamingdienst. Op Netflix staan ook bekende Duitse films als 'Der Untergang' en 'Er ist wieder da'.

Aan de kinderen is ook gedacht. Het populaire Duitse kinderprogramma 'Die Sendung mit der Maus' is nu elke dag te zien bij de Duitse omroep WDR. Een leuke tekenfilm waar ook een woordje Duits te leren valt.

Boeken:

Op zoek naar extra leesvoer? Er staan duizenden Duitse boeken als luisterboek online. Vaak kosteloos te beluisteren, zoals op vorleser.net. Ook op Spotify staat veel gesproken literatuur, zoals meerdere romans van auteurs Bernhard Schlink, Benedict Wells en Mechtild Borrmann.

Toch behoefte aan een tastbaar boek? Kleinere boekhandelaren roepen op niet alleen bij grote internetwinkels te bestellen deze dagen, maar juist bij de lokale boekwinkel. Athenaeum in Amsterdam heeft een ruim aanbod Duitstalige boeken, net als boekhandel Godert Walter in Groningen en Donner in Rotterdam

Colleges:

Voor wie even terug wil naar de collegebanken: Duitsland Instituut-collega Hanco Jürgens is docent bij de UvA-master Duitslandstudies en zet zijn colleges over ‘Duitsland en Europa’ nu op Youtube. Niet alleen voor zijn studenten, maar voor iedereen vrij te zien.

Het Duitsland Instituut organiseerde een collegereeks over Duitse hedendaagse literatuur toen Duitsland in 2016 thema was van de Nederlandse boekenweekm met colleges van Germanisten Trixie Hölsgens en Jerker Spits.

Online Duits leren:

Oefen je Duits online! De Duitslanddesk, het Nederlandse informatiepunt over studeren in Duitsland, heeft 10 tips om gratis online Duits te leren op een rij gezet. 

De Onderwijsafdeling van het Duitsland Instiutut biedt leerlingen en docenten links voor de vakken Duits en Geschiendenis om thuis online mee aan de slag te gaan.

Zelf een cultuurtip? Deel die met ons via het reactieveld onder dit bericht!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger