Websites overdag op zwart door nieuwe regeling
Groenen mikpunt verzet tegen leeftijdclassificaties op internet

Achtergrond - 1 december 2010

De Noordrijn-Westfaalse afdeling van de Groenen heeft de toorn van de internetgemeenschap over zich afgeroepen. De partij wekte de indruk in te stemmen met een regeling die websites aan leeftijdscategorieën wil koppelen.

Websites overdag op zwart door nieuwe regeling
© Flickr.com/ksfoto
Ook het voornemen van minister Ursula von der Leyen websites met kinderporno af te schermen, leidde in 2009 tot veel principieel verzet.

De stortvloed van online verontwaardiging die volgde op een twitterbericht van de Groenen, geeft aan hoe de internetgemeenschap denkt over het Jugendmedienschutz-Staatsvertrag (JMStV). Dit verdrag tussen de Duitse deelstaten moet in gewijzigde vorm per 1 januari 2011 ingaan en schrijft leeftijdsclassificaties voor Duitse websites voor. De Groenen zijn daartegen, maar twitterden dat zij hun verzet vanwege “parlementaire dwang” zullen staken.

Seksueel getinte inhoud 

Het JMStV regelt al langer hoe audiovisuele media kinderen moeten beschermen tegen gewelddadige, angstaanjagende of seksueel getinte inhoud van tekst of beeld. Ook websites die niet geschikt zijn voor kinderen, moeten hun content afschermen, bijvoorbeeld met behulp van toegangsfilters.

Bij herziening van het verdrag komt daarbij de optie websites net als films te voorzien van een leeftijdsclassificatie. Beheerders kunnen hun website zelf voorzien van een predicaat (alle leeftijden, 6, 12, 16 of 18 jaar). 18+-websites moeten overdag op zwart en zijn alleen ’s avonds te bekijken. Ook filters kunnen sites met bepaalde predicaten onbereikbaar maken. De classificatie is niet verplicht, maar wordt een van de mogelijkheden naast de al bestaande.

Hoge boetes 

Vooral bloggers maken zich grote zorgen over de leeftijdsclassificatie. Zij vrezen de hoge boetes die zijn aangekondigd voor verkeerd gevoerde predicaten. Volgens een studie van belangenorganisatie voor vrijheid op internet AK Zensur kan dat eenvoudig gebeuren, bijvoorbeeld door commentaren in de reacties die niet door de beugel kunnen. Nieuwswebsites zijn van de nieuwe regeling gevrijwaard.

De maatregelen zijn te omzeilen door websites te verplaatsen naar servers in het buitenland. De kritiek luidt daarom enerzijds dat de regeling weinig effect zal hebben. Anderzijds zijn veel internetgebruikers bang dat het nieuwe verdrag de vrijheden op het internet aantast en als een vorm van censuur kan worden ingezet.

Verklaard tegenstander 

De Groenen, die samen met de SPD de regering vormen van Noordrijn-Westfalen, waren altijd verklaard tegenstander van het nieuwe JMStV. Het probleem is dat ze er niet eenvoudig vanaf kunnen, omdat de vorige minister-president Rüttgers zijn handtekening er al onder heeft gezet – evenals zijn collega’s in de andere deelstaten.

Bovendien hebben de Noordrijn-Westfaalse coalitiepartners afgesproken eensgezind te stemmen bij de ratificering van het verdrag in het deelstaatparlement en de SPD is voor. Toch lijken de Groenen niet ongevoelig voor de storm van kritiek op twitter en in blogs. Een woordvoerder benadrukt dat de partij het verzet nog niet heeft opgegeven: “Wij willen dooronderhandelen. Nu moeten we kijken of de SPD haar mening nog bijstelt.”

De internetgemeenschap kan zijn woede ondertussen bekoelen op de website parlamentarische-zwaenge.de, waar iedereen de formulering van het gewraakte twitterbericht – “Wij zijn nog steeds tegen de JMStV, maar de fractie is door parlementaire dwang overstag gegaan” – naar gelieven kan persifleren.

Reacties

Almon Paulson - 19 februari 2015 16:32

Almon urgent, please send to Merkel.

Nazi's are on the rise and IS can come in at any time. If you have still tanks and artillerie hidde, patch them up, raise our armies, prepare for the worst. It is your task to have Scandinavia involved. I'm raising all Biker Squads, alligning them and trie to present them with proper weapons and training. All colors and creeds count, also campers and Gypsies.
France had the same message and Brittain will as well. We are at war.
Almon out, start to act.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger