Grote betoging tegen Keulse anti-islampartij
Nieuws

Achtergrond - 11 mei 2009

(11 mei 2009) Ruim tweeduizend mensen protesteerden zaterdag in Keulen tegen de ‘anti-islamiseringsdemonstratie’ van de rechtspopulistische groeperingen Pro Köln en Pro NRW. Beide actiegroepen verzetten zich tegen de bouw van een grote moskee en de vermeende groeiende invloed van de islam in de Duitse stad aan de Rijn.

Ruim tweeduizend mensen demonstreerden afgelopen zaterdag in Keulen tegen de rechtspopulistische partij Pro Köln. Afb: dpa/Picture Alliance Meer dan 5600 agenten zijn ingezet om beide demonstraties in goede banen te leiden. Vorig jaar september braken nog rellen uit tussen aanhangers van Pro Köln en linkse demonstranten. Beide groepen wilden zaterdag demonstreren op het plein voor de Dom in het centrum van de stad, maar werden door de autoriteiten succesvol uit elkaar gehouden.

Met de massale politie-inzet wilden de Keulse autoriteiten geen enkel risico nemen. Pro Köln kondigde aan ruim duizend man op de been te brengen. Uiteindelijk werden dit er ongeveer tweehonderd, onder wie enkele politieke geestverwanten van het Vlaams Belang. De organisatie van de tegendemonstratie, bestaande uit vakbonden, kerken en politici, rekende op zesduizend sympathisanten.

Op een door de politie afgezet plein buiten het centrum verliep de demonstratie van Pro Köln en Pro NRW probleemloos. Sprekers van beide partijen noemden Duitsland een “dictatuur van politieke correctheid”, waarin geen plaats is voor “een non-conformistische partij als de onze”.

Pro Köln haalde bij de Keulse gemeenteraadsverkiezingen vijf jaar geleden 4,7 procent van de stemmen en is met vijf van de negentig zetels in de raad vertegenwoordigd.

‘Geen plaats voor politiek geweld’

Burgemeester Fritz Schramma (CDU) uitte op de tegendemonstratie duidelijk zijn ongenoegen over de rechtspopulistische partij. “Het is een schande dat in een tolerante stad als Keulen een partij over de rug van allochtone medeburgers electoraal wil scoren”, aldus Schramma, verwijzend naar de gemeenteraadsverkiezingen in augustus dit jaar. “Gelukkig zijn er genoeg mensen die dit doorzien en hiertegen protesteren.”

De christen-democraat riep ook de aanwezige extreem-linkse demonstranten van geweld af te zien. “In Keulen is geen plaats voor politiek gemotiveerd geweld, ongeacht uit welke hoek.”

Belangrijkste aanleiding voor de politieke onrust in Keulen is de bouw van een Turkse moskee in de wijk Ehrenfeld. Het gebouw wordt een van grootste islamitische gebouwen in West-Europa.

De moskee krijgt een 35 meter hoge koepel met twee minaretten aan weerszijden van 55 meter hoog. Het gebedshuis moet na oplevering plaats bieden aan twaalfhonderd gelovigen en gaat ook dienen als cultureel centrum voor de omvangrijke Turkse gemeenschap in de stad. Ruim 36 procent van 1,1 miljoen zielen tellende Keulse bevolking is van Turkse afkomst.

In 2007 stuurde Pro Köln aan op een referendum over de geplande bouw, maar kreeg hiervoor te weinig steun. In november vorig jaar stemde de Keulse gemeenteraad toe in de bouw, die eind dit jaar van start moet gaan.

Maatschappelijke verhoudingen

Critici als schrijver Ralph Giordano en onderzoeksjournalist Gunter Wallraf spraken eerder hun onvrede uit over de nieuw te bouwen moskee. Volgens hen zou het ontwerp van het gebouw een verkeerd beeld geven van de maatschappelijke verhoudingen in Keulen. De omvang van de moskee zou de gewone burger angst inboezemen, waardoor extreem-rechts volgens hen in de kaart wordt gespeeld. Zo wordt Pro Köln gezien als een neo-nazistische partij die door de commotie rondom de moskee kans ziet uit de marge te kruipen.

Ook de Keulse burgemeester Schramma schaart Pro Köln onomwonden onder extreem-rechts. Bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei, vergeleek hij de anti-islamitische campagne van Pro Köln met de nazi-ideologie. De partij wordt daarnaast in de gaten gehouden door de Duitse inlichtingendienst.

                                                                   Spiegel Online / Zeit Online / taz.de

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger