Berlijnse antifascisten pikken Thor Steinar niet
Protesten tegen winkels neonazi-kleding

Achtergrond - 24 april 2009

(24 april 2009) Uitgerekend in een pand waar de nazi’s politieke tegenstanders martelden, is sinds februari een winkel van het omstreden kledingmerk Thor Steinar gevestigd. Veel bewoners van het Berlijnse stadsdeel Friedrichshain zien de zaak het liefst uit de wijk verdwijnen. “Deze nare puist móet worden uitgeknepen.”

Demonstranten in de Berlijnse wijk Friedrichshain protesteren tegen de Thor Steinar-winkel in hun buurt. Afb: Marjolein den Hartog Thor Steinar geldt als hét designerlabel voor Duitse neonazi’s. Onlangs nog verbood de Berlijnse korpschef de hoofdstedelijke agenten het merk te dragen als zij in burger surveilleren. Met de opening van een nieuwe vestiging in Berlijn-Friedrichshain staat Thor Steinar weer ter discussie.

Runentekens

Van buiten ziet de zaak er als een volstrekt normale outdoorwinkel uit. Maar Thor Steinar gebruikt runentekens en nationaal-socialistische symboliek als logo. Onacceptabel in een ‘linkse’ wijk als Friedrichshain, vinden de tegenstanders.

Kort na de opening eind februari lieten de tegenstanders van zich horen door de winkelpui te bestoken met verfbommetjes en bierflessen. Eind maart gingen naar schatting zo’n zevenhonderd mensen de straat op om hun ongenoegen over de winkel kenbaar te maken.

Een bonte stoet van jonge moeders, krakers, hippe meisjes en vertegenwoordigers van de Linkspartei en de Groenen eiste het vertrek van Thor Steinar uit de wijk. “Deze nare puist móet worden uitgeknepen”, vindt Anja die op de demonstratie is afgekomen. De 32-jarige Adreas ziet de winkel liever naar een volgens hem ‘rechts’ stadsdeel als Lichtenberg verhuizen. “Maar het liefst zie ik Thor Steinar helemaal uit Berlijn verdwijnen.”

Martelingen

De demonstranten zien het als een extra provocatie dat de winkel is gevestigd in een pand aan de Petersburger Strasse. In dit gebouw martelde de SA in de jaren dertig naar verluidt honderden politieke tegenstanders.

De eigenaar van het huidige winkelpand wil door de commotie rondom de huurder het contract opzeggen. Toch kan een eventuele sluiting nog wel even op zich laten wachten. Een soortgelijke situatie in het centrum van Berlijn, heeft nog niet geleid tot de sluiting van de Thor Steinar-vestiging daar. Ondanks de vele protesten van buurtbewoners is de winkel nog steeds geopend. Voor beide wijken wacht waarschijnlijk een lange juridische procedure om de extreemrechtse kledingwinkels uit de wijk te krijgen.

Het is de vraag of eventuele rechtzaken nog nodig zijn om de Thor Steinar-winkels uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Vorige maand is het merk tot grote schrik van de klandizie overgenomen door een Arabische investeerder. Als de extreemrechtse scene het merk uit zichzelf links laat liggen, is het pleit van het label via een omweg alsnog beslecht.

Marjolein den Hartog is freelance journaliste in Berlijn en schrijft voor diverse tijdschriften en websites over de Duitse en Nederlandse cultuur

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger