Kate Winslet zonder lakentje
'The Reader' verfilming van Schlinks bestseller 'Der Vorleser'

Achtergrond - 20 april 2009

(20 april 2009) Het Duitse boek 'Der Vorleser' is in 2008 verfilmd. Er spelen bekende Hollywood-sterren in mee zoals Kate Winslet, maar ook Duitse acteurs. In Duitsland draait de film sinds eind februari. Vanaf 2 april 2009 is The Reader ook in de Nederlandse bioscopen te zien.

Boekomslag van 'Der Vorleser'. Afb.: Amazon.deDe Duitse schrijver en jurist Bernhard Schlink heeft 'Der Vorleser' in 1995 gepubliceerd. Het is een deels autobiografische roman over een tienerjongen die een relatie heeft met een oudere vrouw. Het boek werd meteen een bestseller.

Filmstudio Miramax Films kocht in 1998 de rechten voor het boek 'The Reader'. De Studio-eigenaar Harvey Weinstein vond het "een van de meest meeslepende verhalen” die hij ooit had gelezen. Ook vond hij dat het boek heel goed erotiek en morele kwesties combineerde.

Schuld en schaamte 

De vrouwelijke hoofdrol werd in 2007 aan Kate Winslet aangeboden, maar zij had het te druk met andere opnames. Daarom werd Nicole Kidman gevraagd. In augustus van dat jaar werd de Brit Stephan Daldry als regisseur aangesteld. Het onderwerp van het boek trok hem wel. Hij heeft als kind in Duitsland op school gezeten en als volwassene in Berlijn gewerkt.

Duitsland fascineerde hem altijd al. “Duitsland heeft van generatie tot generatie de zware last moeten dragen dat het de natie was die Auschwitz heeft uitgevonden. Dat is niet alleen interessant, dat is ook erg belangrijk.”

'Der Vorleser' werd een van de populairste boeken uit de Duitse literaire geschiedenis. Het is in 39 talen vertaald en werd ook in de Verenigde Staten een bestseller. Hierdoor voelde Daldry een grote verantwoordelijkheid op zijn schouders toen hij aan de film begon.

De film gaat over schuld en schaamte, twee emoties die niet vaak in films te zien zijn. “De emotie van de film heb ik destijds wel onderschat. Het was afgrijselijk zwaar om een film over schaamte te maken.”

Iets teveel naakt

Kate Winslet bij de Oscaruitreiking. Afb.: flickr/BitchBuzzIn september 2007 begonnen in Duitsland de voorbereidingen. Het verliep niet bepaald zonder problemen. Er mocht op sommige plaatsen niet worden gefilmd, opnamen moesten soms worden onderbroken en uiteindelijk trok Kidman zich terug omdat ze zwanger was.

Pas in maart 2008 gingen de opnamen van start met Ralph Fiennes en alsnog Kate Winslet in de hoofdrollen. Op 14 juli 2008 werden de laatste opnamen gemaakt in Keulen. In februari van dit jaar kreeg Winslet haar eerste Oscar voor haar rol in 'The Reader'.   

In Frankfurt zijn we naar de Engelstalige versie van de film gegaan. Een groot verschil met andere Hollywoodfilms is dat naakte lichamen niet keurig met een lakentje worden bedekt. Ik vond het iets te veel van het goede, maar het paste ook wel weer bij de film.

Ondanks dat ik het niet helemaal volgde met de Duitse ondertiteling, kon ik merken dat het echt een goede en mooie film was. Ik ga hem zeker nog een keer kijken en misschien eerst nog even het boek lezen.

Kaya Weers is redacteur van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Zij zit in 5 VWO van het Da Vinci College in Leiden.

Afbeeldingen

Boekomslag 'Der Vorleser': Amazon.de
Kate Winslet bij de Oscaruitreiking: flickr/BitchBuzz 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger