Eintrachtvirus werkt besmettelijk
Op de tribune bij Bundesligaclub Frankfurt 

Achtergrond - 23 maart 2009

(23 maart 2009) De metro waar we instapten zat vol blauw en rood geklede mannen en een paar vrouwen op weg naar de Commerzbank-arena. We waren op weg naar een wedstrijd van dé Frankfurtse voetbalclub: Eintracht Frankfurt.

Eintracht Frankfurt en Schalke 04 in actie. Afb.: DIA

Voor de wedstrijd spraken we vier mannen die er als fanatieke Frankfurt-supporters uitzagen, zoals velen daar trouwens. Zij gingen als kind al met hun vader naar de wedstrijden, vertelden ze. Hun families zijn al generaties lang fan. Waarom dan speciaal van Eintracht Frankfurt? “Als je eenmaal het virus hebt, dan heb je het!” verklaarde één van de mannen.

De mannen die het Eintracht-virus te pakken hebben. Afb.: DIAZe dachten dat het een lastige wedstrijd zou worden omdat vijf spelers geblesseerd waren. We hoorden tot onze teleurstelling dat het qua support een beetje saai kon worden. De vaste harde kern van Eintracht Frankfurt hield een soort staking, legden de mannen uit. Ze hadden kort geleden een straf gekregen omdat ze vuurwerk afstaken en nu wilden ze expres helemaal niets doen. Typisch Eintracht Frankfurtse liederen zouden we dus niet zoveel horen.

Eintracht Frankfurt 110 jaar

Vader, moeder en dochter. Afb.: DIAVlak bij onze plaatsen in het stadion zat een gezin al helemaal klaar voor de wedstrijd. Vader, moeder en dochter gaan al jaren vijf tot zes keer per jaar naar wedstrijden van hun club. Het is een familietraditie, zei het gezin uit de buurt van Frankfurt. Fans die al vanaf de oprichting naar Eintracht Frankfurt gaan, zijn er niet meer. Eintracht Frankfurt bestaat dit jaar namelijk al 110 jaar!

We zaten aan een korte zijde achter het goal. Links van ons was het met ijzeren hekken omheinde uitvak voor de meegekomen Schalke-supporters. Toen we ruim op tijd het stadion binnen gingen, zagen we vooral het blauw van de stoeltjes, maar vlak voor het begin van de wedstrijd zag het zwart van de mensen. In het goal voor ons werd de keeper van Schalke 04 ingespeeld. Het was wel handig dat er een net voor ons hing, want dat beschermde ons voor missende ballen op het doel.

We zaten nog één moment in tweestrijd voor welk team we moesten zijn. Bij Schalke 04 speelt namelijk de Nederlander Engelaar. Tja, een landgenoot, daar waren we toch wel gevoelig voor. Maar we waren natuurlijk wel in Frankfurt, dus we juichten toch maar voor Eintracht.

Geboren supporters

Schalke-fans. Afb.: DIADe Schalke-supporters hadden er duidelijk zin in. Vanaf het begin tot het eind bleven ze juichen en zingen. Als ik naar links keek zag ik heel veel blauwe shawls rondzwaaien. Regelmatig werd ‘Steh auf wenn ihr Schalker seid!’ gezongen. Alle Schalke-fans stonden dan op.

Op het hek van het uitvak zat op een paar meter hoogte een supporter die alles leidde. Hij leek net een dirigent. Hij schreeuwde een paar kreten door een megafoon en spontaan begon de rest van het vak mee te bulderen. Ik vond het wel wat hebben, het was erg leuk voor de sfeer.

Na een kwartiertje lieten de Frankfurtse fans het toch niet op zich zitten, we hoorden nu van hen ook gezang. Het werd een soort strijd tussen de fans van beide teams. Een strijd om wie het hardst en langst zong.

Zege of nederlaag?

Afb.: DIAIn de 39ste minuut veranderde de gelijkstand in 0-1. Het vak van Schalke ging helemaal los. Door een treffer van Frankfurt werd het in de 81ste minuut weer gelijk. De Frankfurters waren enthousiast en kregen weer goede moed. Helaas was het geluk wel van héél korte duur, want de in de 83ste minuut stond het 1-2. Dit bleef tot het eindsignaal de stand.

Na de wedstrijd was het eigenlijk een heel rustig, gemoedelijk sfeertje. De fans van beide teams liepen allemaal door elkaar heen op weg naar de metro of auto. Het leek alsof de eindstand de supporters niet heel veel meer uitmaakte. Maar ik denk dat als Eintracht Frankfurt en Schalke 04 elkaar weer eens treffen, de Frankfurters extra graag willen winnen. Misschien dat wat meer support en liederen helpen!

Kaya Weers is redacteur van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Zij zit in 5 VWO van het Da Vinci College in Leiden.

Zie ook op het Duitslandweb

Frankfurt, voetbalstad van het WK 2006

Afbeeldingen:

Duitsland Instituut Amsterdam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger