Expeditie Frankfurt
Scholierenredactie bezoekt 'Mainhatten'

Achtergrond - 23 juni 2009

 Skyline van Frankfurt. Afb.: DIA

Frankfurt is, met meer dan 200 Duitse en internationale banken, vooral bekend als financieel centrum. Maar het is ook de stad waar Anne Frank werd geboren en Goethe zijn 'Die Leiden des jungen Werther' schreef. Het is de thuisbasis van de vooraanstaande Frankfurter Allgemeine Zeitung en van Europa's grootste luchthaven.

Frankfurt is vooral een internationale stad. Meer dan een derde van de inwoners heeft geen Duits paspoort en dagelijks komen meer forensen uit de omgeving de stad binnen dan er bewoners zijn. Het is ook één van de rijkste steden van Europa. 

In de binnenstad heerst architectonische chaos. Van de oude stadskern is maar weinig over en sinds de jaren tachtig wordt het stadsbeeld gedomineerd door wolkenkrabbers van soms wel meer dan 300 meter hoog. Na de Tweede Wereldoorlog verloor Frankfurt op een haar na de strijd om de hoofdstad van Bonn.

De Scholierenredactie ontdekte in maart 2009 vier dagen lang Frankfurt en doet daarvan de komende weken verslag in dit dossier.

Worst, groene saus en appelwijn
De Scholierenredactie aan de Frankfurter appelwijn. Afb.: DIAFrankfurt is meer dan een groot financieel centrum en een stad aan de Main. Het heeft vele bijzondere gerechten, sommige alleen al door hun naam. Maar het zijn niet allemaal aanraders, vindt de Scholierenredactie.
Lees verder >>

Crisis maakt euro populairder
Het gebouw van de ECB. Afb.: DIADe Europese Centrale Bank in Frankfurt moet erop toezien dat Europese landen zich aan de financiële afspraken houden. De Scholierenredactie bezocht de ECB en sprak twee Nederlanders die er werken.
Lees verder >>

'F.A.Z.': Krant voor de Duitse elite
Folke leest de 'F.A.Z.' Afb.: DIA(12 juni 2009) Kwaliteit, onafhankelijkheid, status. De Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft het volop. Het dagblad geldt als een van de beste kranten van Duitsland. De scholierenredactie bezocht de F.A.Z. en sprak een van de redacteuren.
Lees verder >>

Een vliegveld als stad
De luchthaven is de thuisbasis van Lufthansa. Afb.: DIAHet grootste vliegveld van Duitsland ligt in Frankfurt. Met wel vijftig miljoen passagiers per jaar is de Frankfurtse luchthaven de drie na grootste van Europa en de achtste van de wereld. De Scholierenredactie deed de luchthaventour.
Lees verder >>

Hoog boven Frankfurt
Uitzicht op de torens van de Deutsche Bank vanaf de MainTower. Afb.: DIA(11 mei 2009) Frankfurt staat vol imposante wolkenkrabbers. Tussen al die hoge gebouwen is er maar eentje waar bezoekers het hele jaar door op kunnen: de MainTower. Vanaf de top heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad.
Lees verder >>

 De wieg van de Duitse democratie
De Paulskirche in 1848. Afb.: DIAIn het centrum van Frankfurt staat een klein, nuchter kerkje van rood zandsteen: de Paulskirche. Zo klein als het is, heeft het een grote betekenis voor Duitsland: het is de wieg van de Duitse democratie.
Lees verder >>

'The Reader': Kate Winslet zonder lakentje
Winslet bij de Oscaruitreiking in februari. Afb.: flickr/BitchBuzz(20 april 2009) 'The Reader' is de succesvolle verfilming van 'Der Vorleser', de bestseller van Bernhard Schlink. Hollywoodster Kate Winslet kreeg voor haar rol een Oscar. De Scholierenredactie zag de film in Frankfurt.
Lees verder >>

Rommel of Kunst?
Neon in het MMK. Afb.: flickr.com / loop_ohVoor veel mensen is een kunstmuseum iets saais. Zeker als het ook nog moderne kunst is, die eruit ziet alsof iedereen het kan maken. Toch bezoeken we tijdens ons bezoek aan Frankfurt het Museum für Moderne Kunst.
Lees verder >>

Bezoek aan cabaret ‘Die Schmiere’
Doek van het theater 'Die Schmiere'. Afb.: DIA(8 april 2009) In Frankfurt bezochten we de voorstelling 'Wir können auch ohne ...!' van het satirische theater 'Die Schmiere'. Dit cabaret beweert van zichzelf het slechtste theater van de wereld te zijn. Dat moesten we zien.
Lees verder >> 

IJshockeyclub Frankfurter Lions
Cheerleaders bij de Frankfurter Lions. Afb.: DIAEen sport die in Nederland wel bekend is maar niet razend populair, is dat in Duitsland wel: ijshockey. We hadden geluk dat we nog een staplek konden krijgen voor de wedstrijd van de Frankfurter Lions tegen de Sinupret Ice Tigers.
Lees verder >>

Jeugdontmoetingscentrum Anne Frank
/dossiers/archief/expeditie frankfurt/beroemde frankfurters/Anne FrankIn de geboortestad van Anne Frank leer je in het jeugdontmoetingscentrum interactief over de Holocaust. Je maakt een virtuele wandeling door het Achterhuis en leest de kranten die Anne Frank en haar medeonderduikers lazen.
Lees verder >>

Les op een Duitse school

 De Ziegenschule in Frankfurt. Afb.: wikipedia.org(30 maart 2009) Om kwart voor acht 's morgens al begint de eerste les op de Ziehenschule in Frankfurt. De Scholierenredactie discussieert met Duitse leerlingen over het Nederlandse drugsbeleid, voetbal en vooroordelen.
Lees verder >> 

De architectuur van Frankfurt

 My Zeil. Afb.: DIA(23 maart 2009) Hoe leer je een stad beter kennen dan door een stadswandeling met een Duitse gids? Een heel aardige vrouw leidde ons twee uur lang rond door de binnenstad van Frankfurt en vertelde ons alles over de architectuur.
Lees verder >>

Caligula, moderne opera over wrede keizer

 De maan op het toneel voor de opera begint. Afb.: DIA(23 maart 2009) Caligula was een Romeinse keizer die bekend stond om zijn bizarre en wrede manier van regeren. Tijdens ons bezoek aan Frankfurt speelde er een moderne opera die het verhaal achter de wrede keizer vertelt .
Lees verder >>

Eintracht Frankfurt - Schalke 04

 Afb.: DIA(23 maart 2009) De metro waar we instapten zat vol blauw en rood geklede mannen en een paar vrouwen op weg naar de Commerzbank-arena. We waren op weg naar een wedstrijd van dé Frankfurtse voetbalclub: Eintracht Frankfurt.
Lees verder >>

Snuffelen op de 'Flohmarkt'

 Verkoopster op de vlooienmarkt. Afb.: DIA(23 maart 2009) Rare poppen, oude lampenkappen, bakken vol met gedragen kleding en zelfgebreide sloffen, je kunt het allemaal krijgen op de vlooienmarkt van Frankfurt. Langs de Main staan vele kraampjes met de meest vreemde dingen. 
Lees verder >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger