Volksfeest Berlijn van de baan na kritiek SPD
Nieuws

Achtergrond - 12 februari 2009

(12 februari 2009) De plannen voor een driedaags volksfeest in Berlijn zijn van de baan. Van 23 tot en met 26 mei zou de zestigste verjaardag van de Duitse Grondwet groots worden gevierd met onder andere een gratis concert van de Rolling Stones. Maar het organisatiebureau gaf de opdracht terug na kritiek van de SPD.

De viering van de zestigste verjaardag van de Duitse Grondwet zal een stuk soberder uitpakken dan gepland. Afb: dpa/Picture AllianceDe sociaal-democraten vrezen dat het feest met het thema ‘Deutschland feiert’ in de aanloop naar de landelijke verkiezingen een grote reclamestunt wordt voor de CDU. Op het feest zouden alleen christen-democraten spreken zoals bondskanselier Angela Merkel, bondspresident Horst Köhler en bondsdagvoorzitter Norbert Lammert. SPD-coryfee Franz Müntefering vreest daarom voor een “partijpolitiek feest” van de CDU.

‘Kleinzielige pr-stunt’

Ook het programma van de festiviteiten kan niet op de goedkeuring van de SPD rekenen. Zo zou op de centrale boulevard van Berlijn Unter den Linden een autoshow plaatsvinden die Duitsland als autoland op de kaart moet zetten. De sociaal-democraten spreken echter van een “kleinzielige pr-stunt”.

Organisator Media Event raamde de kosten op zo’n 6 miljoen euro, die volledig door sponsoren zouden worden gedekt. “Maar na deze kritiek wil geen enkele firma meer geld steken in de plannen”, zo schrijft het bureau in een schriftelijke verklaring. Ook de huidige economische crisis schrikt veel potentiële geldschieters af.

Door de kritiek en het gebrek aan sponsorgeld staat nu het gehele feestprogramma op de helling.  Ruim dertig sterrenkoks voor de aanwezigen op het feestterrein rond Unter den Linden koken. Voor de Brandenburger Tor zou het Orchestre Nationale de France onder leiding van dirigent Kurt Masur Beethovens Negende ten gehore brengen.

Klapstuk van het feest moest een gratis concert van de Rolling Stones aan de voet van de Siegessäule worden. De organisatie heeft een half jaar “intensief” onderhandeld om de Britse rockveteranen naar Berlijn te krijgen.

Afgeslankte variant

Nu de organisator zich heeft teruggetrokken, zal een sterk afgeslankte, eendaagse variant op 23 mei plaatsvinden. Die dag worden de verkiezingen voor het bondspresidentschap gehouden.         

Het nieuwe feestprogramma is vooralsnog onbekend. Zeker is dat het aangepaste concept niet door het bedrijfsleven, maar door de belastingbetaler wordt gefinancierd. De bondsregering houdt rekening met een kostenpost van ongeveer 4 miljoen euro. Daarnaast is de schatkist al 2 miljoen euro kwijt aan schadeloosstelling van Media Event.

                                       Frankfurter Rundschau Online / Focus.de / Welt.de

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger