Schäuble wil datadiefstal aanpakken
Nieuws

Achtergrond - 8 december 2008

(8 december 2008) De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) wil strengere maatregelen nemen tegen de diefstal van persoonsgegevens. Woensdag doet de minister concrete voorstellen om de wet te verscherpen.

 door de redactie

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU). Afb: Bertelsmann Stiftung, www.flickr.com

Schäuble wil naast strengere wetgeving ook dat de gewone Duitser meer macht over zijn persoonlijke gegevens krijgt. De burger moet voortaan uitdrukkelijke toestemming geven aan bedrijven of instellingen die zijn gegevens willen doorgeven aan andere partijen.

Grote druk

De christen-democraat staat onder zware druk na het tweede schandaal rond uitgelekte persoonsgegevens in een half jaar. Gisteren werd bekend dat de bankgegevens van 21 miljoen Duitsers op straat liggen. Het Duitse blad Wirtschaftswoche kreeg een cd-rom met deze informatie aangeboden voor 12 miljoen euro.

Naast persoonlijke gegevens als de geboortedatum bevatte de cd-rom ook bankrekeningnummers met bijbehorende pincodes en in sommige gevallen gedetailleerde saldo-informatie. Hiermee zouden criminelen in het slechtste geval bij drie op de vier Duitse huishoudens geld van de rekening kunnen halen.

Callcenters

De gegevens zijn waarschijnlijk via medewerkers van callcenterbedrijven op de zwarte markt gekomen. Vooral telecomaanbieders, energiemaatschappijen en kabelaars werken met deze bedrijven om hun producten aan de man te brengen. Callcentermedewerkers hebben zo de beschikking over de persoonsgegevens van de klanten van deze ondernemingen.

In augustus dit jaar kwamen ook al privé-gegevens van miljoenen Duitsers op straat te liggen. Toen kwam naar buiten dat de gegevens van zeventien miljoen klanten van T-Mobile waren gestolen. Volgens het telecomconcern was de databank met de klantgegevens gekraakt.

Schäuble zou al voor november een wetswijziging hebben beloofd die de illegale handel in persoonsgegevens moest tegengaan. Coalitiepartij SPD eist dat de minister nog voor de Kerst met een concreet wetsvoorstel komt om de zwarte handel in persoonsgegevens te stoppen. Volgens de Linkspartei verkeert Schäuble "in een diepe politieke winterslaap die de burger duur komt te staan".  

                                                                                   Spiegel Online / heute.de

Afbeelding:

Bertelsmann Stiftung, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger