Duitsland neemt afscheid van Derrick
Nieuws

Achtergrond - 16 december 2008

(16 december 2008) Horst Tappert is overleden. De acteur die bijna een kwart eeuw jaar lang gestalte gaf aan society-rechercheur Stephan Derrick is 85 jaar oud geworden. Duitsland neemt afscheid van een tv-icoon dat positief heeft bijgedragen aan het imago van de Bondsrepubliek.

Horst Tappert was Derrick. Afb.: DPA/Picture AllianceOp zondag 20 oktober 1974 maakte de Bondsrepubliek voor het eerst kennis met Derrick en zijn eeuwige ondergeschikte Harry Klein, gespeeld door Fritz Wepper. Tot 1998 maakte het duo in 281 afleveringen jacht op criminelen, veelal in de upper class van de Beierse hoofdstad München. Lijken werden meestal aangetroffen in kapitale villa’s gevuld met designmeubels, terwijl Derrick zich consequent voortbewoog in een forse BMW.

Betrouwbaarheid, discipline en rechtlijnigheid, bij Derrick wisten de Bondsrepubliek en de kijkers uit 108 landen, waaraan de serie door de ZDF is verkocht, waar ze aan toe waren. Derrick vertegenwoordigde “deze typische Duitse deugden”, zo stellen de Duitse media niet zonder trots. 

Zo bezien is het geen wonder dat de Bondsrepubliek Tappert in 1988 het Bundesverdienstkreuz toekende. De talloze landen waarin de serie al dan niet nagesynchroniseerd is uitgezonden, hebben door Derrick een positiever beeld van de Duitsland gekregen.

Hoewel, de argeloze Chinees die via de staatstelevisie jarenlang de verrichtingen van de altijd onderkoelde Kriminalpolizist kon volgen, zou toch kunnen denken dat het moord- en doodslagpercentage in München wel erg hoog ligt en dat Duitsers uitsluitend een BMW rijden.

Voorspelbaarheid

Maar juist deze voorspelbaarheid van de serie lag de Duitsers zelf aan het hart. Terwijl in de 24-jarige looptijd van de serie de wereld meermaals in brand stond, drong een verontrustende actualiteit nooit door tot de serie. Dat lieten de schrijvers liever over aan Derricks ARD-collega’s van 'Tatort'.

Derricks wereld kenmerkte zich door overzichtelijkheid, die door de tv-kijker zeer werd gewaardeerd. De grote verschillen tussen de afleveringen zaten ‘m vooral in de wijze waarop de moord werd gepleegd. Een toegewijde fan turfde over alle afleveringen 167 schietpartijen met dodelijke afloop, 38 moorden werden met een mes gepleegd, terwijl Derrick veertien gevallen van vergiftiging heeft opgelost.

Vereenzelvigd met rol

Horst Tappert wás Derrick en dat wist hij zelf ook. Als hoofdrolspeler in het meest succesvolle exportproduct van de ZDF was hij dat ook in het buitenland. Tappert speelde naast Derrick bijna geen andere rollen. Als hij op straat als Derrick werd herkend, vroeg men meteen naar Harry. En nee, hij was niet de auto aan het halen. De gevleugelde zinsnede ‘Harry, hol’ schon mal den Wagen’ heeft nooit in het script gestaan, maar is toe te schrijven aan de Duitse komiek Harald Schmidt.

Tappert werd in 1923 als zoon van een ambtenaar geboren in Elbersfeld, tegenwoordig een stadsdeel van Wuppertal in Noordrijn-Westfalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Wehrmacht. Nadat hij vrijgelaten werd uit krijgsgevangenschap, werkte hij als boekhouder bij een toneelgezelschap in Saksen-Anhalt. Eind jaren vijftig maakte hij zijn tv-debuut waarna hij diverse rollen speelde in misdaadfilms, tot hij in 1974 de rol van Derrick aangeboden kreeg.

Dat is eigenlijk de enige lacune in de carrière van Tappert. De acteur had liever meer komische rollen gespeeld, maar dat zou afbreuk doen aan het solide en onderkoelde imago van zijn alter ego Derrick.

Vijf jaar geleden leerde Nederland toch de komische kant van Tappert kennen. In een Postbus 51-campagne voor een nieuw alarmnummer van de politie, werd de gepensioneerde Derrick tijdens het bereiden van een braadworst met zuurkool constant lastig gevallen door Nederlanders die voor allerlei kleinigheden de politie wilden bereiken.

                                                                          Spiegel Online / Suedeutsche.de

Afbeelding:
DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger