Mysterie rond meesteroplichter voert naar Beieren
Nieuws

Achtergrond - 12 augustus 2008

(12 augustus 2008) Het net sluit zich rond de bekendste oplichter van Amerika. De man die zich jarenlang uitgaf voor een nazaat van de oliemagnaat John D. Rockefeller blijkt in werkelijkheid de Beier Christian Gerhartsreiter. En mogelijk zelfs een moordenaar.

Afbeelding: Astanhope, www.flickr.comWie is Christian G.J. Clark Rockefeller alias Christopher Chichester alias Christopher Crowe? Die vraag houdt de Amerikaanse media én politie bezig sinds op 27 juli het zevenjarige meisje Reigh Storrow Mills Boss op spectaculaire wijze ontvoerd werd in het hartje van Boston. De dader: haar vader Clark Rockefeller, een puissant rijke nakomeling van de beroemde Rockefeller-familie en kind aan huis in de New Yorkse jetset.

De kidnappingstocht voerde uiteindelijk via Manhattan naar Baltimore, waar Rockefeller op 2 augustus kon worden gearresteerd. Zijn dochtertje bleek ongedeerd.

Verloren zoon uit Beieren

De arrestatie was slechts de eerste stap in de ontsluiering van een mysterie. Want de 47-jarige ontvoerder bleek helemaal geen familie van de Rockefellers te zijn, maar de Duitser Christian Gerhartsreiter, die eind jaren zeventig als student naar Amerika was gekomen.

“Het lijkt erop dat jullie mijn broer hebben gevonden”, zei een met stomheid geslagen Alexander Gerhartsreiter toen hem vorige week in Beieren een foto van de arrestant onder de neus werd geduwd. De dertien jaar jongere Alexander herinnerde zich zijn oudste broer nauwelijks nog, maar herkende hem van familiefoto’s. Vingerafdrukken uit de visumaanvraag die Christian dertig jaar geleden indiende, bleken het verhaal inderdaad te bevestigen.

Sindsdien werd Alexanders woonplaats Bergen, een klein dorpje tegen de grens van Oostenrijk, belegerd door Amerikaanse journalisten en FBI-agenten, op zoek naar sporen in de zaak-Clark Rockefeller.

Christians moeder, Irmengard Gerhartsreiter, moest onderduiken. “Voor mij is hij al jaren dood”, kon de New York Times nog net uit haar mond optekenen. Irmengard had haar zoon al dertig jaar niet meer gezien. Hun laatste telefonische contact was in 1985.

Trouwen voor een Greencard

Beetje bij beetje wisten de Amerikaanse media de bizarre levensloop van Christian Gerhartsreiter te ontrafelen. Gerhartsreiter bleek in 1981 als negentienjarige getrouwd te zijn geweest met de 22-jarige Amy Jersild in Wisconsin, die hij echter al één dag na de bruiloft verliet.

Die ene dag huwelijk was voor de Duitser voldoende om zijn Greencard veilig te stellen en als Christopher Crowe, zoals hij zich nu noemde, vertrok hij naar Californië om Hollywood-dromen na te jagen.

Familie van Mountbatten

Daar gaf hij zich uit voor Christopher Chichester, rijke afstammeling van Europese adel. Tegen een kennis zei hij: “U bent historicus. Waarschijnlijk heeft u wel eens van mijn familielid Lord Mountbatten gehoord!”

Later toog hij naar New York, waar hij – dit keer weer onder zijn oude schuilnaam Christopher Crowe – een weinig succesvolle carrière als beurshandelaar aan Wall Street begon. Indrukwekkend was wel de reden waarmee Crowe in 1988 afscheid nam van zijn collega’s: zijn ouders waren in handen gevallen van buitenlandse gijzelaars en dus moest hij in allerijl het land verlaten om het losgeld te overhandigen.

Clark Rockefeller

Begin jaren negentig vond Gerhartsreiter zich opnieuw uit als Christian G.J. Clark Rockefeller, behalve voormalig Pentagon-medewerker ook wiskundige, arts, investeringsbankier en verzamelaar van moderne kunst. Hij wist de rijke Amerikaanse Sandra Boss aan de haak te slaan, waarna het echtpaar een huis ter waarde van 2 miljoen dollar betrok in de exclusieve Bostonse buurt Beacon Hill.

Na de geboorte van hun dochtertje Reigh in 2001 bleef vader Rockefeller thuis om voor het kind te zorgen terwijl zijn vrouw carrière maakte als ondernemingsadviseur. Eind 2007 liet het geluk hem echter in de steek. Boss ontdekte dat haar man een oplichter was en liet het huwelijk ontbinden. Zijn geheim verraadde ze echter niet - in ruil voor zo’n 800 duizend dollar zwijggeld en de voogdij over hun dochter.

Kidnapping

Bezoekjes aan zijn dochter vonden alleen nog plaats onder begeleiding van een maatschappelijk werker. Op 27 juli ging het mis. Op klaarlichte dag overmeesterde Gerhartsreiter de maatschappelijk werker, kidnapte zijn dochter en sloeg op de vlucht.

Zijn vlucht voerde hem naar Baltimore, waar hij sinds een paar jaar een katamaran in de jachthaven had liggen. Dat deed hem uiteindelijk de das om. De havenmanager lokte hem zijn huis uit met de smoes dat zijn katamaran water maakte. Gerhartsreiter werd gearresteerd. In zijn woning vond de politie onder meer gouden munten ter waarde van 180 duizend euro en 12 duizend dollar in de kluis.

Moord

Toch moet het zwartste geheim van Gerhartsreiter nog boven tafel komen. De FBI verdenkt hem nu zelfs van moord. Het jonge Californische echtpaar Linda en Jonathan Sohus verdween in 1985, kort nadat ene Christopher Chichester bij hen was ingetrokken.

De vrachtauto van Jonathan Sohus dook drie jaar later in Connecticut op, toen hij te koop werd aangeboden door Christopher Crowe. In 1994 werden bij bouwwerkzaamheden op het stuk grond van het echtpaar Sohus de resten van een mannelijk skelet gevonden.

Omwonenden hadden kort na de verdwijning al opgemerkt dat de tuin van Linda en Jonathan Sohus volledig was omgewoeld. Chichester had de autoriteiten verteld dat er problemen waren met de afvoerleidingen.

Hulp van Gerhartsreiter bij het oplossen van de zaak hoeft de FBI niet te verwachten. De verdachte weigert vooralsnog met justitie te praten. Volgens zijn advocaat, Stephen Hrones, herinnert zijn cliënt zich niets meer van vóór 1993.

FAZ/Spiegel Online/Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger