Commotie om wassen beelden Hitler en Kohl
Nieuws

Achtergrond - 7 juli 2008

(7 juli 2008) Terwijl het wassen hoofd van Adolf Hitler door de experts in Londen weer op zijn lichaam wordt gezet, maakt Helmut Kohl in Berlijn bezwaar tegen zijn eigen afbeelding in was. Madame Tussauds in Berlijn is nog geen drie dagen open maar valt van de ene geruchtmakende affaire in de andere.

Madame Tussauds in berlijn. Afbeelding: 3dom, www.flickr.comTerwijl de medewerkers van Madame Tussauds in Berlijn bezig waren het omstreden en onthoofde wassen beeld van Hitler in het geheim naar Londen te krijgen, doemde het volgende probleem al op aan de horizon: oud-kanselier Helmut Kohl maakt bezwaar tegen zijn afbeelding in het museum.

Kohl zegt nooit toestemming te hebben gegeven voor een wassen beeld van zijn persoon. Wel is er ooit contact met hem en het museum geweest, aldus Kohl in boulevardkrant Bild, maar hij had voorwaarden aan eventuele toestemming verbonden en daarna heeft hij er nooit meer iets van gehoord.

De voormalige CDU-leider verbleef ruim vier maanden in een kliniek waar hij herstelde van een zware hoofdwond na een val in zijn huis. Drie dagen geleden kwam hij weer thuis en las tot zijn verbazing dat hij tussen andere Duitse politici in het wassenbeeldenmuseum staat. “Hier ontbreekt elke vorm van fatsoen”, aldus Kohl. “Ik draag de zaak nu over aan mijn advocaat.”

Volgens Madame Tussauds Berlijn komen de beelden uit Londen, waar “zorgvuldig wordt gewerkt.” De Berlijnse directie gaat ervan uit dat Londen toestemming van Kohl had. “Daarom staat hij ook hier bij ons.”

Kroegweddenschap

Dat het Berlijnse Madame Tussauds een beeld van Hitler in de collectie had opgenomen, was voor de opening zaterdag al een schandaal. Veel Duitsers vonden het ongepast en smakeloos. De museumdirectie had ervoor gekozen Hitler in zijn laatste dagen, als verliezer van de Tweede Wereldoorlog, te tonen en het werd verboden met de dictator op de foto te gaan. Dit maakte het beeld voor de critici nog steeds onverteerbaar.

Al op zaterdag, direct na de opening, wist een bezoeker, een 41-jarige werkloze oud-politieman, het hoofd van Hitler van de romp te scheiden. Tot vreugde van critici en pers: "Eindelijk een aanslag op Hitler die wél gelukt is", schreef opinieweekblad Der Spiegel.    

Maar in tegenstelling tot de protestdaad die de media ervan maakten, bleek het om een kroegweddenschap te gaan. De dader voelde zich door zijn vrienden, die zeiden dat hij zoiets toch nooit zou durven, gesterkt in zijn plotseling opgekomen waagstuk. Inmiddels heeft hij spijt als haren op zijn hoofd, gaf hij toe op de Duitse zender SPIEGEL TV. “Het gaat me een hoop geld kosten.” Het Hitlerbeeld heeft tweehonderdduizend euro gekost.

Osama bin Laden

Hitler in Madame Tussauds Londen. Afbeelding: kaytethinks, www.flickr.comOndertussen overweegt het museum Hitler, als hij weer terugkomt, achter glas tentoon te stellen. In Londen is de Duitse dictator ook jarenlang achter glas te zien geweest, omdat de bezoekers op het beeld spuugden of er eieren naar gooiden. Sinds 2002 is Hitler in Londen weer zonder glazen wand te zien. Sinds dat jaar is Osama bin Laden de meeste gehate figuur in het museum, zo bleek uit een opiniepeiling van Madame Tussauds Londen.

In een Duits wassenbeeldenmuseum in Hamburg staat Hitler overigens zonder enig probleem sinds 1948 opgesteld. Volgens de museumdirecteur is er nooit sprake geweest van welke vorm van beschadiging dan ook. Dat geldt eveneens voor de wassen beelden van Joseph Goebbels en Hermann Goering, die er te zien zijn.

Madame Tussauds in Berlijn is de derde vestiging van het beroemde wassenbeeldenmuseum in Europa. De andere vestigingen staan in Londen en Amsterdam.

                           Spiegel Online / Tagesspiegel.de / ZDF Heute.de / Zeit Online

Afbeeldingen:

Madame Tussauds Berlin: 3dom, www.flickr.com
Hitler in Madame Tussauds Londen: kaytethinks, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger