Achtergrond

NRW heeft genoeg ruimte voor burenhulp

Achtergrond - 9 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman NRW heeft genoeg ruimte voor burenhulp
De opvang van Nederlandse corona-patiënten in ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen is mogelijk zonder dat de zorg aan Duitse patiënten ook maar op enige manier in het gedrang komt. Dat zegt professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek Münster, die de uitvoering in deze deelstaat coördineert. Tot nu toe verloopt de plaatsing volgens hem zonder problemen.
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 9 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat steeds wordt aangevuld.
Lees meer

Duitse cultuursector heeft het zwaar zonder publiek

Achtergrond - 9 april 2020 - Auteur: Lynn Stroo Duitse cultuursector heeft het zwaar zonder publiek
Musea zijn gesloten, theaters dicht en concerten geannuleerd: het coronavirus raakt de Duitse cultuursector snoeihard. In Duitsland ontstaan allerlei initiatieven om de creatieve sector te steunen. Tegelijkertijd is er kritiek op de noodhulpmaatregelen van de overheid voor ondernemers in de creatieve branche.
Lees meer

Grondrechten opzij voor bestrijding coronacrisis

Achtergrond - 8 april 2020 - Auteur: Marja Verburg Grondrechten opzij voor bestrijding coronacrisis
Dat in Duitsland serieus wordt gediscussieerd over het ter beschikking stellen van telecomgegevens aan de overheid en over de inrichting van een noodparlement, was twee maanden geleden ondenkbaar. Duitsland hecht - mede door de ervaringen uit de nazitijd en de DDR - veel waarde aan privacy en democratische grondrechten. Bij de ontwikkeling van nieuwe corona-apps is de bescherming van persoonsgegevens daarom een strenge voorwaarde. Maar ook in Duitsland sneuvelen heilige huisjes.
Lees meer

‘Begeleiding nodig voor IC-patiënten in Duitsland’

Achtergrond - 8 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman ‘Begeleiding nodig voor IC-patiënten in Duitsland’
Het is makkelijker gezegd dan gedaan om Nederlandse corona-patiënten op intensive care-afdelingen in Duitsland te plaatsen. Andrea Walraven-Thissen, specialist in incident-management en multinationale crisishulpverlening, pleit voor de inzet van een speciaal team dat de Duitse opvang van Nederlandse IC-patiënten begeleidt. Volgens haar wordt zorgpersoneel zo ontlast en gevolgschade bij de patiënt en diens naasten beperkt. “De verschillen worden onderschat”.
Lees meer

De grens over voor autogas en watermeloenlikeur

Achtergrond - 6 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman De grens over voor autogas en watermeloenlikeur
Nieuwe regels voor het grensverkeer tussen Nederland en Duitsland? Bij Holland Markt Ter Huurne - pal op de grens tussen Buurse en Alstätte – houden ze het maar op de uitleg van president Armin Laschet van de deelstaat Noordrijn- Westfalen: dat er geen grenscontroles komen. Vanmiddag deden Duitsers en Nederlanders in elk geval nog hun boodschappen. “Ik denk dat wij Duitsers een groter risico vormen voor jullie dan andersom.”
Lees meer

‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’

Achtergrond - 27 maart 2020 - Auteur: Marja Verburg ‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’
“Blijf binnen!” adviseerden de Duitse vriendinnen van Petra, medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), haar. “Ga naar buiten en tank vitamine D!” riepen haar Nederlandse vrienden en collega’s. Ook andere DIA-medewerkers zien in coronatijden mentaliteitsverschillen tussen beide landen. Drie van hen vertellen via een videochat vanuit huis over hun ervaringen van de afgelopen weken. “In Duitsland zijn ze veel voorzichtiger, maar ze willen wel contant blijven betalen.”
Lees meer

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Achtergrond - 27 maart 2020 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog
Mondkapjes, beschermende kleding en desinfectiemiddelen: het zijn de meest gewilde producten in de coronacrisis. Duitsland doet er net als andere landen alles aan om de voorraden bij zorgverleners op peil te houden. Een in allerijl verkondigd - en alweer opgeheven- exportverbod deed Nederland opschrikken. Nederland heeft zelf geen fabriek die mondkapjes maakt en is daarvoor afhankelijk van import.
Lees meer

'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'

Achtergrond - 26 maart 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'
Hoewel in Duitsland op 26 maart 36.508 bevestigde besmettingen met Covid-19 zijn, zijn daar tot nu toe 198 mensen aan het virus overleden, volgens het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM. In Nederland zijn op dezelfde dag 7431 bevestigde besmettingen, en 434 coronapatiënten zijn overleden. Deze cijfers roepen vragen op. Hoe kan het dat in Duitsland minder mensen lijken te sterven aan corona? Een eenduidig antwoord is niet te geven, zeggen deskundigen. (Aangevuld op 30 maart, met standpunt DIVI-voorzitter Uwe Janssens)
Lees meer

Duitse cultuurtips voor thuiszitters

Achtergrond - 25 maart 2020 - Auteur: Lynn Stroo Duitse cultuurtips voor thuiszitters
Aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus? Duitslandweb biedt een overzicht van Duitse online concerten, museumtours, podcasts, tv-series en (luister)boeken, tips om Duits te leren en colleges over Duitsland en Duitse literatuur, die je allemaal vanuit je luie stoel kunt beleven. Aanvullingen zijn van harte welkom via het reactieveld onderaan dit artikel!
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger