Achtergrond

‘Mijn Strijd’: controversieel maar ongevaarlijk

Achtergrond - 6 september 2018 - Auteur: Marja Verburg ‘Mijn Strijd’: controversieel maar ongevaarlijk
Ruim zeventig jaar was ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler in Nederland verboden. Nu is er, in navolging van de Duitse wetenschappelijke heruitgave van 2016, een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen, met commentaar van historicus Willem Melching. Voor sommigen is de kennismaking met het boek een verrassing, bleek woensdagavond tijdens een debat in De Rode Hoed in Amsterdam. “Er stonden dingen in die ik zelf ook geschreven had kunnen hebben.”

Lees meer

Handelsmissie brengt Delft en Jena dichter bij elkaar

Achtergrond - 5 september 2018 - Auteur: Lynn Stroo Handelsmissie brengt Delft en Jena dichter bij elkaar
Meer kruisbestuiving tussen Thüringen en Nederland. Dat was het doel van het bezoek van koning Willem-Alexander en een delegatie van Nederlandse instellingen en bedrijven vorig jaar aan de Oost-Duitse deelstaat. Het werd een succes, vertelt Anke Peters van de TU Delft. Donderdag komt minister-president Bodo Ramelow (Die Linke) van Thüringen naar Delft om de samenwerking verder uit te diepen.

Lees meer

In Saksen is extreem-rechts geworteld

Achtergrond - 28 augustus 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik In Saksen is extreem-rechts geworteld
Het woord pogrom is herhaaldelijk gevallen, bij de omschrijving van de rellen in Chemnitz in de Duitse deelstaat Saksen, zondag en maandag. Hooligans, neo-nazi’s en boze burgers gingen de straat op nadat een man was doodgestoken tijdens een ruzie. Heidenau, Bautzen, Freital; Saksen is al vaker opgevallen door extreem-rechtse excessen. Waarom juist daar?

Lees meer

Herdenken in het hol van de leeuw

Achtergrond - 27 augustus 2018 - Auteur: Lynn Stroo Herdenken in het hol van de leeuw
De Duitse keizer Wilhelm II verafschuwde haar, maar nu staan de beelden van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz prominent tentoongesteld in museum Huis Doorn, het voormalige ballingsoord van Wilhelm II (1859-1941). De tentoonstelling ‘Verzet en verdriet in beeld’, afgelopen vrijdag geopend door prinses Beatrix, laat zien hoe kunstenaars gestalte hebben gegeven aan het trauma van de Eerste Wereldoorlog. “De keizer heeft zich vast al omgedraaid in zijn graf”, zegt conservator Cornelis van der Bas.

Lees meer

In memoriam: H.W. von der Dunk

Achtergrond - 24 augustus 2018 - Auteur: Hanco Jürgens In memoriam: H.W. von der Dunk
Donderdag werd bekend dat historicus H.W. von der Dunk (89) is overleden. De emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Utrecht is een begrip onder Nederlandse historici. Hij heeft met zijn werk en zijn vele publieksoptredens veel bijgedragen aan een beter begrip van de Duitse geschiedenis in Nederland. Historicus en DIA-medewerker Hanco Jürgens was zijn laatste student-assistent.

Lees meer

Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe

Achtergrond - 31 juli 2018 - Auteur: Marja Verburg Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe
Familieleden van vluchtelingen met een beperkte (subsidiaire) verblijfsstatus - vooral Syriërs - mogen vanaf deze week weer naar Duitsland komen. Het gaat om 1000 gezinsleden per maand. In maart 2016 werd gezinshereniging voor deze groep stopgezet.

Lees meer

Geweld wakkert Duits antisemitismedebat aan

Achtergrond - 19 juli 2018 - Auteur: Lynn Stroo Geweld wakkert Duits antisemitismedebat aan
Geweldsincidenten tegen joden leiden in Duitsland tot een debat over antisemitisme. Onduidelijk is hoe groot het probleem is, omdat eenduidige cijfers ontbreken. Daarom heeft de regering een speciale toezichthouder benoemd.

Lees meer

Keizerrijk in een trein

Achtergrond - 16 juli 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Keizerrijk in een trein
Honderd jaar nadat hij naar Nederland vluchtte, passeert de Duitse keizer Wilhelm II opnieuw de grens. In een trein, net als toen. Theatergezelschap Das Letzte Kleinod houdt vanaf 19 juli halt in het Spoorwegmuseum in Utrecht met de Duits-Nederlandse productie ‘Wilhelm*ina’. Een tragi-komisch portret van een afgedankte vorst. “We hoeven hem niet te sparen.”

Lees meer

Duitsland stopt miljoenen in nazibouwwerk Neurenberg

Achtergrond - 11 juli 2018 - Auteur: Lynn Stroo Duitsland stopt miljoenen in nazibouwwerk Neurenberg
Wat te doen met nazi-erfgoed? Het is een vraag die Duitsland decennia na de Tweede Wereldoorlog nog altijd bezighoudt. Een van die beladen stukken grond is het Reichsparteitagsgelände in Neurenberg, een immens terrein waar Hitler jaarlijks zijn partijbijeenkomsten hield. Precies 80 jaar nadat de nazi’s hier voor het laatst marcheerden, stelt de regering nu ruim 42 miljoen euro beschikbaar om het complex voor verder verval te behoeden.

Lees meer

Zschäpe krijgt levenslang voor neonazi-moorden

Achtergrond - 11 juli 2018 - Auteur: Marja Verburg Zschäpe krijgt levenslang voor neonazi-moorden
De rechtbank in München heeft de hoofdverdachte in het NSU-proces, Beate Zschäpe, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Ze wordt medeschuldig bevonden aan onder meer tienvoudige moord en lidmaatschap van een terreurgroep. Zschäpe vormde samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt de neonazi-terreurgroep NSU.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger