Columns

Waarom Duitsland boft met bondspresident Gauck

Columns - 24 december 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Waarom Duitsland boft met bondspresident Gauck
Staatsdominee, opa-Obama, burgerpresident. Aan welluidende kwalificaties voor Joachim Gauck ontbreekt het niet in Duitsland. Ook voor mij is hij één van de meest fascinerende persoonlijkheden in de recente Duitse politiek. Maar waarom eigenlijk?

Lees meer

Dichters priegelen met vertaalpuzzels

Columns - 30 augustus 2012 - Auteur: Bianca Boer Dichters priegelen met vertaalpuzzels
De mussen vallen van het dak, is een uitdrukking die ze in Duitsland niet kennen. Toch deden ze dat wel, die mussen. Om precies te zijn, ze vielen van het Museum für Westfälische Literatur in Oelde. In het weekend van 17-19 augustus 2012. Daar vertaalden vier Nederlandse en vier Duitse dichters elkaars werk.

Lees meer

Duitsland en de vakbonden

Columns - 27 februari 2012 Duitsland en de vakbonden
Als gevolg van de flexibilisering van de arbeidsmarkt is de uitbuiting van en armoede onder werknemers in Duitsland toegenomen, zegt FNV-webredacteur Dimphy Smeets. De Duitse bonden maken zich momenteel sterk voor een wettelijk landelijk minimumloon.

Lees meer

Column: Merkel blijft als enige over

Columns - 17 februari 2012 Column: Merkel blijft als enige over
Nu Christian Wulff is afgetreden rijst de ster van Angela Merkel tot nog grotere hoogten. Zij is de officieuze president van de Bondsrepubliek. Maar zij heeft wel wat uit te leggen. Wulff is de zoveelste politicus uit haar omgeving die struikelt.

Lees meer

Column: Datenschutz

Columns - 2 januari 2012 - Auteur: Wiebke Pittlik Column: Datenschutz
Duitsers maken serieus werk van... tsja, van de meeste dingen. Ze bewaken regels en principes veel voortvarender dan Nederlanders. Dat kan irritant zijn, maar een functie heeft het ook. In kwesties waarin Nederlanders onverschillig blijven, kun je van de Duitsers op aan. Zo verzet de Duitse minister van Justitie zich tegen de EU-bepaling dat telecomgegevens minstens zes maanden moeten worden bewaard.

Lees meer

Column: Als je alleen Frans Bauer nog begrijpt

Columns - 29 december 2011 - Auteur: Marja Verburg Column: Als je alleen Frans Bauer nog begrijpt
Toen de kernramp in Japan plaatsvond, was ik voor een half jaar in Berlijn. Terwijl ik mee ging in de Duitse afkeer van kernenergie, leek in Nederland zich niemand echt druk te maken. Het is een merkwaardige ervaring als de enige Nederlander die je nog begrijpt, Frans Bauer blijkt te zijn.

Lees meer

Column: De lange val van Guttenberg

Columns - 27 december 2011 - Auteur: Pim Huijnen Column: De lange val van Guttenberg
Het was wat mij betreft een van de meest beeldbepalende affaires van het jaar, de val van de gesjeesde minister Karl-Theodor zu Guttenberg. Begin dit jaar struikelde hij over zijn bij elkaar geplakte proefschrift. Aan het einde van 2011 was het een overmoedige poging tot eerherstel waarmee hij voor velen definitief van zijn voetstuk viel.

Lees meer

Column: Het fenomeen Guido Westerwelle

Columns - 26 december 2011 - Auteur: Pieter Cranenbroek Column: Het fenomeen Guido Westerwelle
Een van de belangrijkste eigenschappen van een journalist is het te allen tijde behouden van zijn objectiviteit. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen hebben allemaal een mening en delen die graag met anderen. Het internet staat er vol mee en ook je vrienden en collega’s maken hun opinie kenbaar. Probeer dan nog maar eens objectief te blijven. Dat dit lastig is, ondervond ik bij Guido Westerwelle.

Lees meer

Column: De zaak-Verena Becker

Columns - 23 december 2011 - Auteur: Sibrand de Boer Column: De zaak-Verena Becker
Duitsers zijn dol op Krimi’s maar wat gebeurt er als één aflevering 30 jaar duurt? Wie procureur-generaal Siegfried Buback in 1977 neerschoot is nog steeds niet bekend. Het proces tegen voormalig RAF-terroriste Verena Becker is een nieuwe wending in een plot gebaseerd op raadselen, tegenstrijdige verklaringen en een zoon die zijn waarheid bevestigd wil zien.

Lees meer

Column euro-noodfonds: Hete Duitse herfst

Columns - 8 september 2011 Column euro-noodfonds: Hete Duitse herfst
Begrijpt iemand die Duitsers eigenlijk nog? Eisen dat Griekenland uit de eurozone gegooid wordt en een Duitse regering die steeds minder ziet in een nieuw reddingspakket voor de eurozone. Zal een hete politieke Duitse herfst tot het einde van de euro leiden?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger