Artikelen

Landser zingt een toontje lager

Achtergrond - 19 januari 2004
(19 januari 2004) De extreem-rechtse muzikanten van Landser spelen een toontje lager. Europa's populairste nazi-rockband is door de Duitse justitie verboden en de bandleider moet nu de gevangenis in. De uitspraak ging gepaard met hevige protesten van hun aanhangers.
Lees meer

Frustratie Duitse werknemers slecht voor economie

Achtergrond - 19 januari 2004
(19 januari 2004) Slechts 12 procent van de Duitse werknemers is tevreden met zijn baan. Ruim 70 procent voert zijn werk strikt volgens voorschrift uit en 18 procent heeft innerlijk eigenlijk al ontslag genomen. Dit zijn de resultaten van een representatief opinie-onderzoek, dat in Duitsland werd gepresenteerd.
Lees meer

Milde waakhond van Europa

Achtergrond - 16 januari 2004
(16 januari 2004) De Nederlandse regering lijkt geleidelijk afstand te nemen van haar resolute standpunt tegenover de Duitse schending van het Stabiliteitspact. Revisie van het pact schijnt onontkoombaar te zijn geworden, ook vanwege de naderende uitbreiding van de Europese Unie.
Lees meer

Siemens sleept opdracht binnen in Irak

Achtergrond - 16 januari 2004
(16 januari 2004) Het Duitse electronicaconcern Siemens heeft de opdracht gekregen in het noorden van Irak een mobiele telefoonnetwerk op te bouwen. Al voor Kerst ondertekende het bedrijf een contract met GSM-provider Wataniya Telecom uit Koeweit.
Lees meer

Anti-aging bier met algen druist in tegen Reinheitsgebot

Achtergrond - 15 januari 2004
(15 januari 2004) Een bierbrouwer in Brandenburg wil bier op de markt brengen, dat jong en slank moet maken. Dit kan volgens hem door er algen en kruiden, die ook in anti-aging crèmes worden gebruikt, aan toe te voegen. Daarmee overtreedt hij echter het Reinheitsgebot, een bepaling uit 1516 waarin voorgeschreven wordt welke ingrediënten bier mag bevatten. Algen vallen daar niet onder.
Lees meer

'Made in Germany' in gevaar

Achtergrond - 14 januari 2004
(14 januari 2004) In Duitsland is onrust ontstaan nadat bekend is geworden dat de EU-commissie denkt over de invoering van een label 'Made in EU' voor Europese producten. Hiermee zou het keurmerk 'Made in Germany' in gevaar komen. Regering, oppositie en economische vertegenwoordigers zijn het voor een keer allemaal met elkaar eens: 'Made in Germany' mag niet worden afgeschaft.
Lees meer

Struck wil 26 miljard euro op het leger bezuinigen

Achtergrond - 13 januari 2004
(13 januari 2004) Vandaag maakt minister van Defensie Peter Struck in Berlijn zijn bezuinigingsplannen voor het Duitse leger bekend. Struck wil zoals het er nu naar uitziet de komende jaren 26 miljard euro besparen. Het leger zal kleiner worden (tot in totaal 250 duizend soldaten en 75 duizend civiele medewerkers) en de plannen zullen ten koste gaan van de aanschaf van dure moderne wapens, zoals de Eurofighter.
Lees meer

Anni Friesinger zegeviert in Heerenveen

Achtergrond - 12 januari 2004
(12 januari 2004) Mooier kon het niet worden voor Anni Friesinger: op haar 27ste verjaardag werd ze in Heerenveen voor de vierde keer Europees kampioen allround schaatsen. "Deze titel betekent zoveel voor mij. Vooral hier, met dit fantastische publiek, en dan op mijn verjaardag: een mooier cadeau kon ik mezelf niet geven." Het publiek in het Thialfstadion zong uitbundig voor de Duitse schaatsster.
Lees meer

Poldermodel: voorbeeld en schrikbeeld

Columns - 12 januari 2004
(12 januari 2004) Europa is binnenland. Dat houd ik mijn collega's al jaren voor. Europa is binnenland en is tegelijk erg nationaal. Een nationale vakcentrale als de FNV moet daarom ook op twee plekken vertegenwoordigd zijn om het Europese beleid te beïnvloeden. In Den Haag als het bijvoorbeeld gaat om de opstelling van Balkenende in de voorjaarstop. Maar ook in de Europese vakbondskoepel, het EVV, voor de sociale dialoog en de vakbondslobby die zich direct op het Europese niveau richt. Zolang de Raad van Ministers aan de touwtjes trekt in de EU, is de afstemming in Den Haag onmisbaar.
Lees meer

Strijd over verhoging kijk- en luistergeld

Achtergrond - 9 januari 2004
(9 januari 2004) In Duitsland is een strijd losgebarsten over de hoogte van het kijk- en luistergeld. De commissie die daarover gaat, wil dat de bijdragen voor ARD, ZDF, Deutschlandradio en een aantal kleinere publieke zenders per 1 januari 2005 met 1,09 euro naar 17,24 euro worden verhoogd. De minister-presidenten van een aantal deelstaten zijn het daar niet meer eens.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger