Columns

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

Columns - 8 februari 2023 - Auteur: Inge Jooris Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'
Op 1 februari kreeg Oost-Duitsland voor het eerst in haar geschiedenis een zwarte minister. De Oost-Duitse Doreen Denstädt werd benoemd als minister voor Justitie, Migratie en Consumentenbescherming in de deelstaat Thüringen. Wie een Obama-moment had verwacht, komt van een kale reis terug. Denstädt werd getrakteerd op afwijzing, haat en racisme. In die mate zelfs dat de politie moest worden ingeschakeld. Toch krijgt ze geen tijd om de hatespeech te verwerken. Neen, ‘Welpenschutz’ – puppybescherming – zit er niet in, aldus de Thüringse minister-president Ramelow. Hij verwacht dat ze onmiddellijk van start gaat.

Lees meer

Gat in Berlijn

Columns - 3 februari 2023 - Auteur: Carsten Brzeski Gat in Berlijn
Berlijn bekritiseren is op dit moment populair, zeker onder mijn niet-Berlijnse vrienden. Daarbij gaat het geeneens over mijn, zeer slecht presterende, favoriete voetbalclub Hertha Berlijn. Nee, de kritiek gaat over de failed state, de mislukte staat, die mijn heimat in de ogen van de meeste Duitsers inmiddels geworden is.

Lees meer

De zware wapens

Columns - 26 januari 2023 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De zware wapens
‘Maar waarom zijn nu uitgerekend die Leopards zo belangrijk?’ Ik had nooit verwacht in Kreuzberg, de meest alternatieve wijk van Berlijn, een lang en gedetailleerd gesprek over de voordelen van Duits oorlogsmaterieel te voeren. Maar sinds de levering van Duitse tanks aan Oekraïne in binnen- en buitenland wordt bejubeld als een mogelijke gamechanger tegen Rusland, zijn de tanks ook hier een onderwerp bij het middageten geworden.

Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Columns - 23 januari 2023 - Auteur: Inge Jooris Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'
Het jaar van voormalig defensieminister Christine Lambrecht kon niet slechter beginnen. Ze had het zelf nochtans anders voor ogen. In haar felbesproken social-mediafilmpje zegt de minister nog nietsvermoedend: "Und uns allen wünsche ich jetzt einen guten Rutsch in ein Jahr 2023." Twee weken later is ze al uit de Duitse regering gerutscht.

Lees meer

Het herdenken

Columns - 20 december 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Het herdenken
Daar was het dan: de Nederlandse regering bood op 19 december excuses aan voor het slavernijverleden. Lang heeft het geduurd, en nog steeds blijkt er onenigheid over te zijn. In vergelijking daarmee doen ze dat in Duitsland, de Exportweltmeister in het schuldbewust herdenken, een stuk beter - toch?

Lees meer

'Schweinchen Schlau' kan harten niet beroeren

Columns - 16 december 2022 - Auteur: Inge Jooris 'Schweinchen Schlau' kan harten niet beroeren
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wordt veelvuldig getrakteerd op koosnaampjes. Een kleine bloemlezing: Einzelgänger (eenling), dröger Aktenfresser (droge papiervreter), Zauderer (treuzelaar), … Als Belg, het land van de Smurfen, hou ik ook wel van Schlumpfhaft. Hoe je dat moet smurfen, dat smurf je even goed als deze smurf.

Lees meer

Wat ik de Duitse regering toewens: Schulterschluss

Columns - 8 december 2022 - Auteur: Inge Jooris Wat ik de Duitse regering toewens: Schulterschluss
De Ampelregierung, bestaande uit sociaaldemocraten, Groenen en liberalen, is nu één jaar aan de macht en neen, van al te veel Schulterschluss kunnen we hen niet verdenken. Haast dagelijks vliegen ze elkaar in de haren. Ze staan helemaal niet schouder aan schouder. Samen sterk, eendracht maakt macht, niets daarvan. Het lijken de Belgische Rode Duivels wel op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Lees meer

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Columns - 29 november 2022 - Auteur: Inge Jooris Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus
Wat een blamage! De uitslag van de Berlijnse superverkiezingszondag op 26 september 2021 wordt nietig verklaard. Die dag vonden er verkiezingen plaats voor de deelstaat Berlijn, de districtsverkiezingen, de federale (landelijke) verkiezingen en een referendum voor de onteigening van grote woningcorporaties. Zij worden mede verantwoordelijk gesteld voor de hoge woningprijzen in de Duitse hoofdstad. De organisatie van deze verkiezingen op zich was al een helse opdracht, maar daar kwam ook nog eens de marathon van Berlijn bij. Het centrum van de stad was op vele plaatsen afgesloten en de koeriers van stembiljetten konden maar moeilijk hun weg vinden.

Lees meer

Der Sint

Columns - 28 november 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Der Sint
Hij komt, hij komt! We staan er weer, we zingen het lied, en daar vaart de stoomboot de Spree op. De Pieten springen, Sinterklaas zwaait en in de voortuin van de Nederlandse ambassade hebben zich een paar honderd ouders met kinderen verzameld. Het is de eerste keer sinds de pandemie en we spelen in het midden van de Duitse hoofdstad weer ongegeneerd Nederlander. Of toch niet helemaal?

Lees meer

Kapiteinsarmband

Columns - 27 november 2022 - Auteur: Carsten Brzeski Kapiteinsarmband
Duitsland discussieert net als zijn buurlanden hevig over het WK voetbal. Naast de eigen kansen is vooral het wel of niet dragen van de symbolische One Love-armbanden het gesprek van de dag. De discussie leidt heel even af van het hoofdthema, de energiecrisis. En de volgende crisis klopt al op de deur.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger