Columns

Der Haussegen hängt schief

Columns - 21 oktober 2022 - Auteur: Inge Jooris Der Haussegen hängt schief
Hoe vaak gebeurt het niet dat je denkt: erger kan niet, en dan … gaat het toch nog wat meer bergaf? Dit ging de laatste tijd helaas ook op voor de Duitse Ampelregierung. Met veel bombarie en stralend van de samenhang kondigden de ministers eind vorig jaar hun regeerakkoord aan. “Wij worden verenigd door de wil om het land beter te maken,” klonk het unisono.

Lees meer

Taal der liefde

Columns - 13 oktober 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Taal der liefde
Nu ze verhuisd zijn valt het me pas goed op: het Nederlands-Spaanse liefdespaar zegt nog steeds ‘Schatz’, ‘Bitte’ of ‘Ich vermisse dich’ tegen elkaar, en schreeuwt, als ik er niet bij ben, vast ook wel eens ‘Arschloch’. Zoals zovele internationale paren hebben ze elkaar in Berlijn leren kennen, en in plaats van Engels is Duits de taal van hun liefde geworden - ook al zijn ze nu alweer jaren weg uit Duitsland.

Lees meer

Een ode aan de Duitse taal

Columns - 11 oktober 2022 - Auteur: Inge Jooris Een ode aan de Duitse taal
Toen ik – ik schrik ervan om het neer te schrijven – zo’n kwarteeuw geleden begon aan mijn studies Germaanse Talen in Leuven, moesten we twee talen kiezen waarop we ons zouden focussen. We hadden de keuze tussen het Nederlands, Engels of Duits. Mij leek die keuze een no-brainer: uiteraard zou ik kiezen voor Engels en Duits. Toen het academiejaar begon en ik de studentenverdeling zag, bleek dat zo’n 85% van mijn medestudenten hadden gekozen voor Nederlands en Engels, zo’n 10% voor Nederlands en Duits, en de rest, ja, daar zat ik tussen.

Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Columns - 10 oktober 2022 - Auteur: Inge Jooris Met 'Doppel-Wumms' door de crisis
"Wir wollen mit Wumms aus der Krise kommen,” verklaarde toenmalig vicekanselier Olaf Scholz in juni 2020. De regering van christen- en sociaaldemocraten onder leiding van bondskanselier Angela Merkel wilde zich met een knal uit de beklemming van de coronacrisis bevrijden. Scholz presenteerde een corona-steunpakket ter waarde van meer dan 100 miljard euro. Nu hij zelf bondskanselier is, geconfronteerd met een knoert van een energiecrisis, pakt Scholz uit met een dubbele knaller, een Doppel-Wumms: 200 miljard euro. Bam!

Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

Columns - 30 september 2022 - Auteur: Inge Jooris 'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen
Ze gaan dicht tegen het eind van het jaar! Neen, ze blijven draaien tot na de winter! Tot april en geen dag langer! Tot minstens eind 2024 moeten ze lopen!

Lees meer

Duitse humor

Columns - 29 augustus 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Duitse humor
Het is gebeurd, zomaar ineens: ik moest lachen, gewoon echt lachen om een Duitse serie, die ook nog eens bedoeld was om mij aan het lachen te maken. En ja, dat is nogal wat, want als er één ding is waar ik in Duitsland maar niet aan heb kunnen wennen, is het wel de Duitse humor.

Lees meer

Het verbod

Columns - 14 juli 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Het verbod
Eigenlijk is het niets bijzonders, het is een Schlager zoals er tientallen bestaan: het gaat over een vrouw die Layla heet en 'jünger, schöner, geiler' zou zijn. Gezongen wordt het door twee olijk grijnzende, ongevaarlijk ogende jongemannen. Maar nu het lied op een aantal Duitse volksfeesten niet meer gedraaid mag worden, is het zomaar ineens politiek geworden.

Lees meer

De punkers

Columns - 8 juni 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De punkers
'De punkers komen!' schreeuwt het van de website van de Bild-Zeitung en binnen de kortste tijd hebben andere conservatieve media het overgenomen. Het eiland Sylt, het bekende toevluchtsoord voor de rijke West-Duitser, zou in het pinksterweekend worden overspoeld door punkers als gevolg van het 9-euro-ticket, die nieuwe tijdelijke maandkaart voor het Duitse openbaar vervoer.

Lees meer

De landschappen bloeien toch

Columns - 30 mei 2022 - Auteur: Carsten Brzeski De landschappen bloeien toch
Mijn geliefde voetbalclub redde vorige week, na alweer een rampzalig jaar, op het allerlaatste nippertje in de playoff tóch nog haar plaats in de Bundesliga. Het kwakkelende Hertha is al lang niet meer nummer één in voetballend Berlijn. Oost is in opmars. Niet alleen in het voetbal.

Lees meer

Duitse superhelden

Columns - 16 mei 2022 - Auteur: Carsten Brzeski Duitse superhelden
Waar is de Duitse Elon Musk of Steve Jobs? Waar is de charismatische en strategische Duitse leider van de politiek? Waar zijn de Duitse sporthelden, bij een groot publiek bekend en geliefd?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger