Merlijn Schoonenboom

Merlijn Schoonenboom
© Merlijn Schoonenboom

Journalist en historicus Merlijn Schoonenboom was Duitsland-correspondent voor de Volkskrant tussen 2009 en 2012 en schrijft nu nog over dat land voor onder andere de Groene Amsterdammer en Duitslandweb. Hij woont en werkt in Berlijn. In 2013 verscheen zijn boek 'Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar ze daar zelf van schrikken)'. In februari 2016 verscheen hiervan een geactualiseerde herdruk

Berlijnse braakliggende veldjes

Columns - 30 maart 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Berlijnse braakliggende veldjes
Eigenlijk had ik er niet meer over nagedacht, over dat braakliggende veldje bij mij om de hoek in Kreuzberg. Jarenlang had ik het aan iedereen die het maar horen wilde als ‘symbool van het veranderende Berlijn’ aangewezen, maar het belang van dit soort veldjes leek voorbij. Tot ik dit weekend in de Tagesspiegel las dat er nu tóch weer een nieuw hoofdstuk aan wordt toegevoegd.

Lees meer

Een lichtvoetig Duitsland

Columns - 16 maart 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een lichtvoetig Duitsland
De dansvloer op het Boekenbal is nog slechts half gevuld, als ik het zinnetje hoor, dat ene zinnetje dat toch zo veelzeggend is. De zangeres in haar groene jurk zingt het niet zozeer, ze verzucht het eerder, met zachte stem. "Deutschland ist größer. Schöner. Besser!"

Lees meer

De AfD-vraag

Columns - 29 februari 2016 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De AfD-vraag
Publicist Merlijn Schoonenboom, oud-correspondent van de Volkskrant, woont in Berlijn en schrijft in deze nieuwe columnserie over wat hem opvalt als ingeburgerde Nederlander in Duitsland. Momenteel is hij in Nederland om de herdruk van zijn boek aan de man te brengen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger