Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31 (0)20 525 1554

Lynn Stroo is redacteur voor Duitslandweb. Ze is journalist en historicus en studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies. Eerder werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West, het Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

2024:

 • Over de boerenprotesten in Duitsland bij NU.nl (31 januari 2024)
 • Waarom in heel Duitsland boeren de straat opgaan, uitlegvideo van NU.nl over de boerenprotesten in Duitsland (8 januari 2024)

2023:

 • Over de boerenprotesten in Berlijn bij het NOS radionieuws, NPO Radio1, vanaf 1:03:17 (18-12-2023)
 • Over de Kulturpass in Duitsland voor alle 18-jarigen bij Met het Oog op Morgen, NPO Radio 1 (13 juni 2023)

2022:

 • Over waarom het Oktoberfest plaatsvindt in september. Bij de podcast Alledaagse Vragen, NPO Radio1 (7 oktober 2022)

2020:

 • Over het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en hoe dat in Duitsland wordt herdacht. Bij De Ochtend, VRT Radio (8-5-2020)
 • Over het Verdrag van Versailles, dat 100 jaar geleden van kracht werd. Bij het NOS Radio 1 Journaal (10-1-2020, vanaf 6.41 uur)

2019:

 • Over de oud-adellijke familie Hohenzollern die bezittingen van de staat terugeist. Bij OVT, NPO Radio1 (15-12-2019)
 • Over de ruzie tussen de oud-adellijke familie Hohenzollern en de Duitse overheid, NOS Radio 1 Journaal, (9-12-2019)
 • Over het belang en de schoonheid van Duitsland. Bij Studio Haagse Bluf, Omroep West v.a. 37:50 min (29-8-2019) 
 • Over het belang van de Duitse taal bij Nieuws en Co op NPO Radio 1 (7-8-2019)

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Achtergrond - 4 juli 2024 - Auteur: Lynn Stroo Israël-kritiek is taboe in Duitsland
Een gymnasium in Berlijn heeft de diploma-uitreiking deze vrijdag afgezegd uit vrees voor pro-Palestijns protest door de leerlingen. Ongeveer de helft van de leerlingen had aangegeven tijdens de uitreiking een statement voor het Palestijnse leed te willen maken. Dat ging de school te ver. Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten.

Lees meer

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Achtergrond - 18 juni 2024 - Auteur: Lynn Stroo EK 2024: Duitse voetbalwoorden
Schwalbe, Tor en Abseits zijn misschien al bekende voetbalwoorden, maar wat bedoelt een Duitser eigenlijk met Heim-EM of Bananenflanke? En hoe zit het met dat Sommermärchen, waar Duitsland tijdens dit Europees kampioenschap voetbal zo op hoopt? We hebben de belangrijkste en opvallendste voetbalwoorden op een rijtje gezet. 

Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Achtergrond - 13 juni 2024 - Auteur: Lynn Stroo Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Nadat de laatste Duitse keizer Wilhelm II Duitsland in 1918 was ontvlucht en zich in Nederland had gevestigd, liet hij zijn bezittingen nareizen. 64 Treinwagons vol, een fractie van wat hij ooit bezat. Hoeveel koloniale objecten zaten daartussen? En wat zeggen die over Duitslands gewelddadige optreden in zijn koloniën, toen Wilhelm II keizer was? Museum Huis Doorn en de Universiteit Utrecht begonnen een onderzoek. Ruim anderhalf jaar later krijgt het beeld vorm: “De keizer was meer geïnteresseerd in kolonialisme dan eerder werd gedacht.”

Lees meer

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Achtergrond - 2 mei 2024 - Auteur: Lynn Stroo ‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’
Adolf Hitler werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog hard aan de verwezenlijking van één van zijn dromen: een eigen Führermuseum vol kunst. Ook andere hooggeplaatste nazi’s hadden omvangrijke kunstverzamelingen. Daarvoor werden honderdduizenden waardevolle werken gestolen, vooral van Joden. Ruim tachtig jaar later zijn nog veel objecten niet terug bij de oorspronkelijke eigenaren of hun nazaten. De Duitse regering kwam onlangs met hervormingen om de restitutie van nazi-roofkunst te verbeteren. Maar volgens Simon Goodman, op zoek naar de bezittingen van zijn familie, is dat niet genoeg. “Duitsland is veel te laat.”

Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Achtergrond - 7 maart 2024 - Auteur: Lynn Stroo Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Jonge, opkomende schrijvers uit Nederland en Vlaanderen staan dit jaar centraal op de Leipziger Buchmesse, de internationale boekenbeurs die eind maart plaatsvindt. Een uitgelezen kans om nieuwe Nederlandse literatuur aan het Duitse publiek te presenteren. “Als een boek in Duitsland goed verkoopt, durven andere landen het vaak ook aan.”

Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Achtergrond - 26 januari 2024 - Auteur: Lynn Stroo Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’
‘Nie wieder’, nooit meer oorlog, klonk het na de Tweede Wereldoorlog decennialang in Duitsland. Maar dit credo staat meer dan ooit onder druk, door oorlogen, rechts-extremisme en de groeiende AfD. Wat kunnen historici bijdragen aan het huidige publieke debat hierover? Die vraag stond afgelopen maandag centraal tijdens een publieksbijeenkomst aan de Humboldt-Universität in Berlijn. ‘Het idee dat geschiedenis politieke ontsporing kan voorkomen lijkt niet goed te werken.’

Lees meer

Duitsland in 2024

Achtergrond - 10 januari 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsland in 2024
Terwijl de regering-Scholz worstelt met grote problemen, kunnen volwassenen vanaf dit voorjaar in Duitsland waarschijnlijk legaal joints roken. In de zomer organiseren de Duitsers het EK voetbal voor mannen en in het najaar lijkt de AfD de grote winnaar te worden bij de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten. Een vooruitblik op Duitsland in 2024.

Lees meer

Boeren protesteren tegen bezuinigingen

Achtergrond - 9 januari 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Boeren protesteren tegen bezuinigingen
Boeren in Duitsland hebben deze week tot actieweek uitgeroepen. Nadat maandag op veel plekken het verkeer werd lamgelegd door blokkades van tractoren, bleven de acties op dinsdag beperkt. De demonstranten eisen dat de regering-Scholz terugkomt op het voornemen om subsidies te verminderen. 

Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Achtergrond - 24 november 2023 - Auteur: Lynn Stroo Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’
De ambitie is groot: Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) willen samen de belangrijkste groene waterstof-industrie van Noordwest-Europa opzetten. Met deze klimaatneutrale energiebron kan de uitstoot van vervuilende bedrijven fors omlaag. Ook kunnen er vrachtwagens, treinen en schepen mee worden aangedreven. ‘Een revolutie’, volgens koning Willem-Alexander, die vorige week waterstofprojecten in NRW bezocht. Tijdens de handelsmissie werden weliswaar stappen gezet in de samenwerking, maar een serieuze markt voor groene waterstof is er nog niet.

Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Achtergrond - 9 november 2023 - Auteur: Lynn Stroo 9 november: veel grote geschiedenis op één dag
Er is geen dag in de Duitse geschiedenis waarop zoveel grote gebeurtenissen plaatsvonden als op 9 november. In 1918 veranderde Duitsland in één klap van een Keizerrijk in een republiek; in 1923 pleegde Adolf Hitler zijn Bierkellerputsch; in 1938 vernielden de nazi’s tijdens de Reichspogromnacht synagogen en joodse bedrijven, waarbij vele doden vielen; en in 1989 viel op deze dag in Berlijn onverwacht de Muur.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger