Fleur de Weerd

Fleur de Weerd is journalist en was in 2013 en 2014 redacteur van Duitslandweb. Zij heeft ook als freelancer artikelen voor Duitslandweb geschreven.

Loverboys, nu ook in Duitsland

Achtergrond - 10 december 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Loverboys, nu ook in Duitsland
Duitsland maakte eind november voor het eerst op grote schaal kennis met het fenomeen ‘loverboys.’ In een tv-film met de beroemde 'Tatort'-politieman Schimanski, werd een Duits schoolmeisje door een jongen naar Nederland gebracht om in de prostitutie te werken. Na de uitzending besteedden verschillende media aandacht aan het in Duitsland nog relatief onbekende begrip 'Loverboy'. 

Lees meer

'Moeders blijven liever bij hun kinderen'

Achtergrond - 1 augustus 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Moeders blijven liever bij hun kinderen'
Pamela (36) is vandaag een zeldzaam geval in Duitsland. Zij is namelijk openlijk blij dat het Betreuungsgeld wordt ingevoerd. Deze omstreden regeling compenseert gezinnen die geen crèche-bijdrage ontvangen, omdat ze zelf opvang regelen of een van ouders thuis blijft. "Het geeft gezinnen zoals het onze ruimte om te ademen."

Lees meer

Neonazi's als crècheleidsters en studenten

Achtergrond - 10 juni 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Neonazi's als crècheleidsters en studenten
Neonazi’s in Oost-Duitsland zijn niet langer allemaal kale jongens met zwarte laarzen. Ze zijn tegenwoordig ook student, burgemeester, crècheleidster of journalist. Deze verandering is ingezet door de NPD onder leiding van de in 2011 aangetreden Holger Apfel. Maar niet alle aanhangers zijn te porren voor de zachte lijn.

Lees meer

'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst'

Achtergrond - 23 mei 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst'
Haar Duitse collega's kijken vreemd op als ze een fles moedermelk zien staan in de koelkast van de bedrijfskantine. De Brabantse Jitske (34) werkt als consultant bij een groot economisch adviesbureau in Hamburg en verrast haar collega's wel vaker met haar Nederlandse opvattingen over werk en moederschap. "Kolven kennen ze hier amper. Logisch ook: alle Duitse vrouwen blijven minimaal een jaar thuis als ze een kind krijgen."

Lees meer

De economie floreert, de armoede ook

Achtergrond - 8 april 2013 - Auteur: Fleur de Weerd De economie floreert, de armoede ook
Over de Duitse economie wordt de laatste tijd veel in jubeltermen gesproken. Maar de berichten over toenemende ongelijkheid door lage lonen doen vermoeden dat het nieuwe Duitse Wirtschaftswunder een schaduwzijde heeft. 

Lees meer

'De DDR-mentaliteit is aan het verdwijnen'

Achtergrond - 19 maart 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'De DDR-mentaliteit is aan het verdwijnen'
Stoppen met werken voor de kinderen? Helga (38) moet er niet aan denken. Ze is moeder van twee dochters en filiaalmanager bij een bank in Berlijn waar ze 39 uur werkt, overuren niet meegerekend. “Het huidige gezinsbeleid houdt de ouderwetse rollenpatronen overeind.” Deel 2 van de serie ‘Vrouwen, werk en kinderen in Duitsland.’

Lees meer

Huis Doorn lobbyt voor steun in Duitsland

Achtergrond - 16 januari 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Huis Doorn lobbyt voor steun in Duitsland
Duitse hulp voor Huis Doorn wordt steeds waarschijnlijker. Dat blijkt na een bezoek van interim-directeur Herman Sietsma aan Berlijn. Het landgoed waar de laatste Duitse keizer van 1919 tot 1941 woonde, wordt met sluiting bedreigd, omdat de Nederlandse overheid de subsidie halveerde. De Stiftung Preussische Schlösser und Gärten en de Duitse ambassade willen nu bijdragen zodat het museum open blijft voor bezoekers.

Lees meer

Een striptekenaar met historisch besef

Boeken - 29 april 2008 - Auteur: Fleur de Weerd
(29 april 2008) Striptekenaar Marvano bracht in 2007 een striptrilogie uit over de geschiedenis van Berlijn. De 54-jarige Belg heeft een fascinatie voor geschiedenis. Hij ergert zich aan de “hersenverweking in de huidige maatschappij” en wil zijn lezers aan het denken zetten.

Lees meer

‘Juf Babs ik ben fertig’

Achtergrond - 3 april 2008 - Auteur: Fleur de Weerd
(3 april, 2008) Speciaal voor de vele Nederlanders biedt het dorp Kranenburg tweetalig basisonderwijs aan. Maar de emigranten zelf interesseren zich niet voor het Duitse initiatief. Ze brengen hun kroost liever in Nederland naar school.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger