Fleur de Weerd

Fleur de Weerd is journalist en was in 2013 en 2014 redacteur van Duitslandweb. Zij heeft ook als freelancer artikelen voor Duitslandweb geschreven.

Loverboys, nu ook in Duitsland

Achtergrond - 10 december 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Loverboys, nu ook in Duitsland
Duitsland maakte eind november voor het eerst op grote schaal kennis met het fenomeen ‘loverboys.’ In een tv-film met de beroemde 'Tatort'-politieman Schimanski, werd een Duits schoolmeisje door een jongen naar Nederland gebracht om in de prostitutie te werken. Na de uitzending besteedden verschillende media aandacht aan het in Duitsland nog relatief onbekende begrip 'Loverboy'. 

Lees meer

De Lezing: De religieuze motieven van de nazi's

Achtergrond - 8 oktober 2013 - Auteur: Fleur de Weerd De Lezing: De religieuze motieven van de nazi's
De Holocaust valt niet alleen te verklaren vanuit de racistische ideologie van de nazi’s. Ook de christelijke traditie speelde een rol bij het ontstaan van het idee dat een Duitsland zonder joden wenselijk was. Dat zegt professor Alon Confino van de University of Virginia. Hij geeft donderdag in de reeks Zeithistorische Perspektiven de lezing ‘Waarom verbrandden de nazi’s de Hebreeuwse bijbel?’ Organisator en universitair hoofddocent nieuwste geschiedenis aan de UvA Moritz Föllmer vertelt erover.

Lees meer

ZDF gaat toch peilen in de laatste verkiezingsweek

Achtergrond - 17 september 2013 - Auteur: Fleur de Weerd ZDF gaat toch peilen in de laatste verkiezingsweek
Publieke zenders ARD en ZDF zagen er jarenlang vrijwillig van af om in de laatste week voor de verkiezingen peilingen te publiceren. Maar de ZDF breekt nu die overeenkomst. "Zwevende kiezers maken tegenwoordig een groter deel van het kiezerspubliek uit en zij beslissen later op wie ze stemmen."

Lees meer

'Moeders blijven liever bij hun kinderen'

Achtergrond - 1 augustus 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Moeders blijven liever bij hun kinderen'
Pamela (36) is vandaag een zeldzaam geval in Duitsland. Zij is namelijk openlijk blij dat het Betreuungsgeld wordt ingevoerd. Deze omstreden regeling compenseert gezinnen die geen crèche-bijdrage ontvangen, omdat ze zelf opvang regelen of een van ouders thuis blijft. "Het geeft gezinnen zoals het onze ruimte om te ademen."

Lees meer

Neonazi's als crècheleidsters en studenten

Achtergrond - 10 juni 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Neonazi's als crècheleidsters en studenten
Neonazi’s in Oost-Duitsland zijn niet langer allemaal kale jongens met zwarte laarzen. Ze zijn tegenwoordig ook student, burgemeester, crècheleidster of journalist. Deze verandering is ingezet door de NPD onder leiding van de in 2011 aangetreden Holger Apfel. Maar niet alle aanhangers zijn te porren voor de zachte lijn.

Lees meer

Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen

Achtergrond - 24 mei 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen
Angela Merkel kreeg gisteren een eredoctoraat uitgereikt van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De universiteit eerde haar om haar grote internationale verdiensten en om haar bijdrage aan innovatie en wetenschap in Duitsland.

Lees meer

'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst'

Achtergrond - 23 mei 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst'
Haar Duitse collega's kijken vreemd op als ze een fles moedermelk zien staan in de koelkast van de bedrijfskantine. De Brabantse Jitske (34) werkt als consultant bij een groot economisch adviesbureau in Hamburg en verrast haar collega's wel vaker met haar Nederlandse opvattingen over werk en moederschap. "Kolven kennen ze hier amper. Logisch ook: alle Duitse vrouwen blijven minimaal een jaar thuis als ze een kind krijgen."

Lees meer

De economie floreert, de armoede ook

Achtergrond - 8 april 2013 - Auteur: Fleur de Weerd De economie floreert, de armoede ook
Over de Duitse economie wordt de laatste tijd veel in jubeltermen gesproken. Maar de berichten over toenemende ongelijkheid door lage lonen doen vermoeden dat het nieuwe Duitse Wirtschaftswunder een schaduwzijde heeft. 

Lees meer

'De DDR-mentaliteit is aan het verdwijnen'

Achtergrond - 19 maart 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'De DDR-mentaliteit is aan het verdwijnen'
Stoppen met werken voor de kinderen? Helga (38) moet er niet aan denken. Ze is moeder van twee dochters en filiaalmanager bij een bank in Berlijn waar ze 39 uur werkt, overuren niet meegerekend. “Het huidige gezinsbeleid houdt de ouderwetse rollenpatronen overeind.” Deel 2 van de serie ‘Vrouwen, werk en kinderen in Duitsland.’

Lees meer

Nederland als spiegel in Duits integratiedebat

Achtergrond - 21 februari 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Nederland als spiegel in Duits integratiedebat
Duitsers bleven kijken naar het Nederlandse immigratie- en integratiedebat, ook toen Nederland zijn imago als multicultureel gidsland kwijt raakte. UvA-studente Nina Lange (24) vertelt erover in de serie 'De Masterscriptie'. "De debatten in beide landen leken tussen 2002 en 2010 meer op elkaar dan de Duitse opiniemakers wilden toegeven."

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger