Boeken

Migrantenliteratuur

Boeken - 16 januari 2018 - Auteur: Britta Böhler Migrantenliteratuur
Olga Grjasnowa geldt als een van de grote talenten binnen de Duitse migrantenliteratuur. Maar zelf is ze niet blij met dit label. Het is ook een dubieuze categorie, vindt auteur en juriste Britta Böhler.
Lees meer

DIA leest: 'Fleisch ist mein Gemüse'

Boeken - 13 december 2017 - Auteur: Petra Schulze Göcking DIA leest: 'Fleisch ist mein Gemüse'
Schnitzels en schuttersfeesten in plaats van dichters en denkers: Heinz Strunk vertelt in zijn boek ‘Fleisch ist mein Gemüse’ hoe het was om op te groeien in de Noord-Duitse provincie van de jaren tachtig. Hij schreef een tragikomische roman, een coming-of-age-verhaal en een sociale studie in één. Het is een van de favoriete boeken van communicatie-medewerker Petra Schulze Göcking, die zelf in de Duitse provincie opgroeide.
Lees meer

Vrouwen in vertaling

Boeken - 5 december 2017 - Auteur: Britta Böhler Vrouwen in vertaling
Auteur en juriste Britta Böhler breekt een lans voor vrouwelijke auteurs. Die mogen wat haar betreft meer worden gelezen en vertaald. 
Lees meer

'Spengler leert ons niks voor deze tijd'

Boeken - 10 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Spengler leert ons niks voor deze tijd'
De verschijning van de Nederlandse vertaling van ‘Der Untergang des Abendlandes’ wordt vanavond met een debatavond in de Amsterdamse muziektempel Paradiso gevierd. Opmerkelijk, want het boek van de Duitse filosoof Oswald Spengler is al bijna 100 jaar oud en tamelijk onleesbaar. Historicus Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut heeft zijn bedenkingen bij de ‘revival’.
Lees meer

Florian Illies

Boeken - 30 september 2017 - Auteur: Britta Böhler Florian Illies
De naam Florian Illies heb ik voor het eerst gehoord toen hij zeventien jaar geleden zijn satirische roman 'Generation Golf' publiceerde. Dit boek over de onverschilligheid en consumptiedrift van Illies en zijn vrienden is niet alleen grappig en vlot geschreven, het was ook herkenbaar. Illies weet het levensgevoel van een generatie te verwoorden die in het Duitsland van de jaren tachtig volwassen werd. Jaren waarin Kohl tot kanselier werd gekozen, geld verdienen belangrijk was en koffie met melk ineens ‘cappuccino’ ging heten.
Lees meer

Boeken voor de Bondsdagverkiezingen

Boeken - 14 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Boeken voor de Bondsdagverkiezingen
Van de Duitse politiek krijgt Nederland vrij weinig mee. Alleen in de weken rond de verkiezingen richt de blik zich naar het oosten. Om te begrijpen wat in Duitsland speelt en waarom Sankt Martin het nu al heeft afgelegd tegen Mutti Merkel kunnen onderstaande boeken behulpzaam zijn:
Lees meer

Op m’n nachtkastje

Boeken - 9 augustus 2017 - Auteur: Britta Böhler Op m’n nachtkastje
Ik lees graag ’s avonds in bed, nog even een half uurtje wegduiken in een mooi verhaal voordat het licht uitgaat. Meestal kies ik dan voor een boek dat ik al eerder heb gelezen, een oude bekende als het ware. Op dit moment liggen er drie boeken op mijn nachtkastje die ik graag wil aanbevelen.
Lees meer

Nieuw vertaald: Duitse boeken voor de zomer

Boeken - 12 juli 2017 - Auteur: Britta Böhler Nieuw vertaald: Duitse boeken voor de zomer
Britta Böhler ruilde de Nederlandse advocatuur in voor een leven als schrijfster in Duitsland. Op Duitslandweb schrijft ze vanaf nu maandelijks een column over literatuur. Voor de zomervakantie geeft ze vijf boekentips. 
Lees meer

Voorpublicatie 'De vleugels van de adelaar'

Boeken - 15 mei 2017 - Auteur: Hanco Jürgens Voorpublicatie 'De vleugels van de adelaar'
Duitsland heeft sinds de val van de Muur enorme veranderingen ondergaan. In de DIA-bundel 'De vleugels van de adelaar' geven auteurs als Luuk van Middelaar, René Cuperus, Michèle de Waard en André Szász een actueel en handzaam overzicht van de recente Duitse geschiedenis. In deze voorpublicatie, een fragment van de inleiding, gaat Hanco Jürgens in op het Duitse buitenlandse beleid.
Lees meer

Boekentips op de Dag van de Duitse taal

Boeken - 23 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Boekentips op de Dag van de Duitse taal
Wat is je favoriete Duitse boek? Dat vroegen we vandaag, op de Dag van de Duitse taal, op twitter en Facebook. Het resultaat is een gevarieerde lijst met klassiekers, minder bekende auteurs, thrillers, kinderboeken, DDR-literatuur en nog veel meer. Aanvullingen welkom! 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger