Boeken

‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’

Boeken - 7 juni 2023 - Auteur: Paul Kerssemakers ‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’
Nora Burgard-Arp schetst in ‘Wir doch nicht’ een toekomstscenario voor Duitsland: extreemrechts regeert het land en iedereen die niet binnen het hokje ‘witte, Duitse heteroman’ past, wordt onderdrukt. Een dystopie die minder ver van de werkelijkheid afstaat dan het op het eerste gezicht lijkt. Paul Kerssemakers sprak de Hamburgse schrijfster over haar debuutroman.

Lees meer

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Boeken - 28 november 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’
In ‘Kairos’ vertelt Jenny Erpenbeck (1967) het liefdesverhaal van twee mensen in Oost-Berlijn tijdens de ondergang van de DDR. De Berlijnse schrijfster gaf vorige week een lezing in Utrecht en sprak na afloop met Duitslandweb.

Lees meer

Helga Schubert: ‘Verzoening komt door nadenken’

Boeken - 16 december 2021 - Auteur: Jerker Spits Helga Schubert: ‘Verzoening komt door nadenken’
In ‘Altijd weer opstaan’ vertelt de Duitse schrijfster Helga Schubert (1940) over haar leven en de Duitse geschiedenis. Ze ontving er in 2020 de Ingeborg Bachmann Preis voor, een van de meest prestigieuze literatuurprijzen in het Duitstalige gebied. Jerker Spits sprak met de schrijfster.

Lees meer

‘Ogenblikstijd’ met vertaalde roman van Iris Wolff

Boeken - 23 november 2021 - Auteur: Roswitha Dickens ‘Ogenblikstijd’ met vertaalde roman van Iris Wolff
Hoe scherp kan het beeld zijn dat we van de samenleving, onze naaste familieleden of vrienden vormen? Iris Wolff beschrijft in haar onlangs in Nederlandse vertaling verschenen roman 'De onscherpte van de wereld' het verhaal van een familie tussen de Roemeense streek de Banaat en Duitsland, uit het perspectief van zeven personages. Het hoofdpersonage Samuel komt zelf niet aan het woord. De lezer maakt zich gaandeweg een voorstelling van de domineeszoon, die het communistische regime zal ontvluchten en in Duitsland een nieuw bestaan opbouwt. 

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Boeken - 20 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'
Na 16 jaar kanselierschap verlaat Angela Merkel het politieke toneel. Het is het einde van een tijdperk waarin Merkel naam maakte als crisismanager, zowel in Duitsland als internationaal. De Duitse journalist en historicus Ralph Bollmann beschrijft in zijn biografie 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd' Merkels jeugd in de DDR, haar opkomst als politicus en haar kanselierschap. Tegelijkertijd is het boek een geschiedenis van Duitsland en Europa sinds de val van de Muur. Duitslandweb publiceert het voorwoord van de Nederlandse vertaling van de biografie.

Lees meer

'Het eigenlijke' en 'Wij Duitsers': romans tussen schuld en schaamte

Boeken - 2 augustus 2021 - Auteur: Karolien Berkvens 'Het eigenlijke' en 'Wij Duitsers': romans tussen schuld en schaamte
De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog is het centrale thema in twee romans die onlangs in het Nederlands zijn vertaald. Karolien Berkvens las ‘Het eigenlijke’ van Iris Hanika en ‘Wij Duitsers’ van Alexander Starritt.

Lees meer

Fragment: 'Tussen utopie en crisis'

Boeken - 25 mei 2021 - Auteur: Frits Boterman Fragment: 'Tussen utopie en crisis'
In zijn nieuwe boek 'Tussen utopie en crisis. Nederland in het interbellum 1918-1940' analyseert historicus Frits Boterman het culturele leven in die periode. De huidige turbulente tijd roept steeds meer vergelijkingen op met de onzekere jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Dat is deels terecht, maar het interbellum had een heel eigen dynamiek en karakter, betoogt Boterman. Duitslandweb publiceert uit zijn lijvige studie twee gedeeltes uit hoofdstuk VI over de invloed van de Duitse cultuur in Nederland.

Lees meer

De nazi-spion van Ulla Lenze is schurk noch held

Boeken - 15 februari 2021 - Auteur: Karolien Berkvens De nazi-spion van Ulla Lenze is schurk noch held
De Duitse auteur Ulla Lenze schreef een roman over haar oudoom Josef Klein, die spion was voor de nazi’s in New York in de jaren dertig. Het is haar vijfde boek en geldt als haar internationale doorbraak. Deze week verschijnt 'De drie levens van Josef Klein' bij Meridiaan Uitgevers in een vertaling van Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen. 

Lees meer

Saša Stanišić onderzoekt zijn wortels in 'Herkomst'

Boeken - 4 januari 2021 - Auteur: Karolien Berkvens Saša Stanišić onderzoekt zijn wortels in 'Herkomst'
Saša Stanišić (1978) vluchtte op zijn veertiende met zijn ouders naar Duitsland. Hij debuteerde in 2006 en schrijft verhalen, essays en romans. Met zijn vierde roman, ‘Herkunft’, won hij in 2019 de Deutsche Buchpreis. Afgelopen najaar bracht uitgeverij Ambo|Anthos ‘Herkomst’ uit, de Nederlandse vertaling van die roman, door Annemarie Vlaming. Karolien Berkvens - zelf ook auteur - stelde Stanišić per mail enkele vragen.

Lees meer

Videocolumn: Boeken voor de kerst

Boeken - 11 december 2020 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Boeken voor de kerst
Nu Kerstmis niet zo uitgebreid kan worden gevierd, heeft u misschien meer tijd om te lezen. Daarom vier boekentips van onze literatuurcolumnist Britta Böhler. Van een moderne klassieker (Ademschommel) tot een non-fictie-verhalenbundel (Koffie en sigaretten).

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger