Boeken

Vluchtelingen als literair thema

Boeken - 10 april 2018 - Auteur: Britta Böhler Vluchtelingen als literair thema
Jenny Erpenbeck en Bodo Kirchhoff, toonaangevende auteurs, schreven allebei over de recente vluchtelingencrisis. Maar het beste Duitse boek over het lot van vluchtelingen is volgens Britta Böhler een klassieker uit 1948: 'Transit' van Anna Seghers. Die roman is nu verfilmd.
Lees meer

De verjaardag van een cultboek: 'Christiane F.'

Boeken - 21 maart 2018 - Auteur: Britta Böhler De verjaardag van een cultboek: 'Christiane F.'
Het verhaal van de jonge Duitse prostituee Christiane F. sloeg in als een bom toen het 40 jaar geleden verscheen. Ook op Britta Böhler maakte het boek 'Wir Kinder vom Bahnhof Zoo' destijds diepe indruk - en nu nog steeds.   
Lees meer

Robert Menasse wil Europa een gezicht geven

Boeken - 16 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Robert Menasse wil Europa een gezicht geven
De Europese Unie is impopulair, omdat mensen er te weinig van weten, stelt Robert Menasse. In zijn roman ‘De Hoofdstad’ probeert hij de Europese instituties een menselijk gezicht te geven. Donderdagavond presenteerde hij de Nederlandse vertaling in het Goethe Institut in Amsterdam, waar hij in gesprek ging met journalist en schrijver Jeroen Kan.
Lees meer

Menasse fileert absurdisme EU in 'De hoofdstad'

Boeken - 8 maart 2018 - Auteur: Ewout van der Knaap Menasse fileert absurdisme EU in 'De hoofdstad'
Europa heeft altijd de gemoederen bezig gehouden. Tussen de wereldoorlogen schreven auteurs als Stefan Zweig en Joseph Roth over een Europa in verval. Na de val van de Muur bogen Milan Kundera, György Konrád, Günter Grass en Hans Magnus Enzensberger zich over de kernwaarden van Europese identiteit. De eerste roman over de Europese Unie verscheen vorig jaar: 'Die Hauptstadt' van Robert Menasse werd meteen bekroond met de Deutsche Buchpreis. Zijn roman wordt in tientallen talen vertaald, van het Arabisch tot het Zweeds. De Nederlandse vertaling verschijnt komende week.
Lees meer

DIA leest: ‘Ellebogen’ houdt de moed erin, ondanks alles

Boeken - 27 februari 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer DIA leest: ‘Ellebogen’ houdt de moed erin, ondanks alles
“Fatma Aydemirs debuut kan voor de boekenwereld worden wat Fatih Akins ‘Gegen die Wand’ was voor de filmwereld”, schrijft recensent Maren Keller in Der Spiegel. Net als Akin zet Aydemir een sterke vrouwelijke hoofdpersoon neer, die weigert de wereld te accepteren zoals die is.
Lees meer

Ten onrechte in vergetelheid geraakt: Heinrich Böll

Boeken - 14 februari 2018 - Auteur: Britta Böhler Ten onrechte in vergetelheid geraakt: Heinrich Böll
Op zoek naar een 'moderne Duitse klassieker' voor een vriendin ontdekt Britta Böhler dat 'Die verlorene Ehe der Katharina Blum' van Heinrich Böll in het Nederlands alleen nog maar tweedehands te krijgen is.
Lees meer

DIA leest: Erich Kästner in Berlijn

Boeken - 25 januari 2018 - Auteur: Alieke Kleve DIA leest: Erich Kästner in Berlijn
“Theater en kunst, muziek en literatuur, mode en schoonheid, lust en laster, alles dringt zich, als onder een brandglas, samen.” Zo sprak Erich Kästner over zijn leven in Berlijn in de late jaren twintig. In ‘Sonderbares vom Kurfürstendamm. Berliner Beobachtungen’ (2015) heeft redactrice en Kästner-kenner Sylvia List de meest uiteenlopende teksten uit de nalatenschap van Kästner verzameld.
Lees meer

Migrantenliteratuur

Boeken - 16 januari 2018 - Auteur: Britta Böhler Migrantenliteratuur
Olga Grjasnowa geldt als een van de grote talenten binnen de Duitse migrantenliteratuur. Maar zelf is ze niet blij met dit label. Het is ook een dubieuze categorie, vindt auteur en juriste Britta Böhler.
Lees meer

DIA leest: 'Fleisch ist mein Gemüse'

Boeken - 13 december 2017 - Auteur: Petra Schulze Göcking DIA leest: 'Fleisch ist mein Gemüse'
Schnitzels en schuttersfeesten in plaats van dichters en denkers: Heinz Strunk vertelt in zijn boek ‘Fleisch ist mein Gemüse’ hoe het was om op te groeien in de Noord-Duitse provincie van de jaren tachtig. Hij schreef een tragikomische roman, een coming-of-age-verhaal en een sociale studie in één. Het is een van de favoriete boeken van communicatie-medewerker Petra Schulze Göcking, die zelf in de Duitse provincie opgroeide.
Lees meer

Vrouwen in vertaling

Boeken - 5 december 2017 - Auteur: Britta Böhler Vrouwen in vertaling
Auteur en juriste Britta Böhler breekt een lans voor vrouwelijke auteurs. Die mogen wat haar betreft meer worden gelezen en vertaald. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger